REUTERS

Про це повідомив перший заступник глави партії «Відродження» Володимир Пилипенко. За його словами, нова редакція закону про «Про місцеві вибори» не дозволяє внутрішньо переміщеним особам брати участь у місцевих виборах без зміни їхньої виборчої адреси.

У листах до Представника Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва РЄ Владіміра Рістовскі та Координатора проектів ОБСЄ в Україні Вайдотаса Вербі партія «Відродження» закликає звернути увагу на ситуацію з дотриманням політичних прав громадян України та висловити свої позиції з даного приводу. Внаслідок правової колізії існує можливість дискримінаційного позбавлення права голосу на місцевих виборах 25 жовтня 1,5 млн українців.

 «У абсолютної більшості цих людей немає можливості змінити прописку, а відтак і свою виборчу адресу. Утім ці люди уже тривалий час беруть повноцінну участь у житті нових місцевих громад і юридично закріплені за ними на підставі довідки про статус тимчасово переміщеної особи. Переселенці повинні отримати можливість реалізувати своє право голосу на місцевих виборах нарівні з усіма», - наголосив Володимир Пилипенко.

Відео дня

Нагадаємо, раніше у листі до Центральної виборчої комісії (ЦВК) політична партія «Відродження» закликала комісію врегулювати законодавчу прогалину шляхом ухвалення роз’яснення, в якому пропонується визначити порядок голосування на місцевих виборах внутрішніх переселенців без зміни їхньої виборчої адреси. 12 серпня народні депутати групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар та Віталій Хомутиннік зареєстрували у Верховній Раді Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві вибори» (щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам).