европарламент евросоюз / REUTERS

Про це йдеться у резолюції, ухваленій сьогодні депутати Європейського парламенту, повідомляє Представництво ЄС в Україні. "Європарламент рішуче засуджує кричуще порушення територіальної цілісності Естонії та України через незаконне викрадення громадян обох країн, аби вони могли постати перед російським судом", - зазначено в документі.

Читайте такожВ ЄС виступили за "чорний" список чиновників РФ, причетних до ув'язнення Кохвера, Сенцова та Кольченка

У резолюції наголошується, зокрема, що російські суди не мають компетенції, аби судити дії, що були здійснені за межами визнаної міжнародною спільнотою території РФ.

Відео дня

Депутати Європейського парламенту закликають Росію звільнити офіцера поліції з Естонії Естона Кохвера, а також громадян України Олега Сенцова, Надію Савченко і Олександра Кольченка і гарантувати їхнє безпечне повернення в Естонію та Україну відповідно. Також вони спонукають звільнити усіх політичних в’язнів у Азербайджані та висловлюють занепокоєння у зв’язку із ситуацією з правами людини і засадничими свободами у Білорусі.

У такий спосіб депутати закликають президента Європейської Ради і Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики "запропонувати всеосяжну стратегію політики, що дозволить ЄС перехопити ініціативу і продовжувати здійснювати чітку політику щодо Росії".

Також вони звертаються із проханням до Ради "скласти єдиний список посадовців, відповідальних за викрадення, ув’язнення і винесення вироків Кохверу, Савченко, Сенцову і Кольченку. Це потрібно, щоб ввести заборону на в’їзд цих посадовців на територію ЄС, а також заморозити будь-які фінансові активи, які вони або їхні найближчі родичі можуть мати у ЄС".