Работу Рады будут совершенствовать / Фото УНИАН

Європейський парламент та Верховна Рада України схвалили рекомендації, які містяться у плані екс-президента ЄП Пета Кокса, спрямовані на модернізацію українського законодавчого органу.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це йдеться у спільній заяві президента Європарламенту Мартіна Шульця та голови ВР Володимира Гройсмана, яка була розповсюджена сьогодні у Брюсселі в рамках "Українського тижня" в ЄП.

Читайте такожЄвропарламент: Рада повинна бути готова до подальших етапів європейської інтеграції, попереду ще багато роботи

Відео дня

"У ході сьогоднішньої безпрецедентної спільної зустрічі лідерів політичних груп двох парламентів ми схвалили рекомендації, які містяться в доповіді місії з оцінки потреб, очолюваної екс-президентом Європарламенту Петом Коксом, що забезпечать амбітну дорожню карту реформ та перетворення українського парламенту", - зазначається в заяві.

Керівники двох парламентів зазначили, що ця доповідь містить конкретні пропозиції щодо поліпшення якості законодавчого процесу, його ефективності і прозорості.

"Ми також висловили спільну рішучість для здійснення системних реформ в Україні, підкреслили непохитну підтримку територіальної цілісності та суверенітету і важливість національної єдності та політичного консенсусу всіх політичних сил в Україні у цей складний політичний період", - заявили Шульц та Гройсман.

Вони висловили сподівання, що процес реформування Верховної Ради "об'єднає більшість та опозицію для спільної мети - підвищення авторитету парламенту в очах суспільства і перетворення його на справжній кістяк української демократії".

Читайте такожУ Брюсселі дали зрозуміти Раді, що необхідно визначитися з безвізовими законами зараз, а не в майбутньому

В заяві також вказано, що Європейський парламент вітає у Брюсселі делегацію керівництва Верховної Ради України. «"Український тиждень", який триває у ці дні в Європарламенті, свідчить про подальшу рішучу солідарність між нашими відповідними палатами, дотримуючись історичної синхронної ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС 16 вересня 2014 року і спільного Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного нами в Києві 3 липня 2015 року", - зазначили політичні лідери.

Як повідомляв УНІАН, Кокс, який очолює місію Європарламенту з реформування ВР, 29 лютого у Брюсселі представив звіт із низкою рекомендацій, які дозволять покращити роботу парламенту. Загалом рекомендації покликані, зокрема, оптимізувати процес прийняття законів, поліпшити комунікацію між Кабміном та парламентом, скоротити кількість комітетів ВР.