У Секретаріаті Президента України ще не ухвалено рішення, дозволяти чи ні кораблям Чорноморського флоту Росії, які брали участь у грузинсько-осетинському конфлікті, повертатися до Севастополя.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник глави Секретаріату Андрій ГОНЧАРУК сьогодні на брифінгу в Києві.

«Стосовно того, повернуться чи ні (кораблі ЧФ – УНІАН), давайте почекаємо», - сказав А.ГОНЧАРУК.

Відео дня

Водночас він наголосив, що українська сторона була поінформована про вихід групи кораблів ЧФ із Севастополя перед його здійсненням. Зокрема йшлося, що бойові кораблі виконуватимуть звичайні завдання.

Разом з тим А.ГОНЧАРУК висловив думку, що порядок діяльності ЧФ у Севастополі до кінця не врегульований, хоча “українська сторона неодноразово ініціювала це питання”. “До цього питання треба повертатися”, – наголосив А.ГОНЧАРУК.

10 серпня Україна застерегла російську сторону від можливої участі кораблів Чорноморського флоту РФ в конфлікті навколо Південної Осетії.

"З метою запобігання виникненню обставин, при яких Україна може бути втягнута в збройний конфлікт і військові дії через участь в них військових формувань ЧФ РФ, який тимчасово базується на території України, українська сторона залишає за собою право, згідно з нормами міжнародного права і законодавства України, заборонити повернення на територію України до вирішення конфлікту кораблів і судів, які можуть взяти участь у вищезгаданих діях", говориться в заяві МЗС України.

Також Україна висловила стурбованість тим, що Росія зволікає з підготовкою та підписанням угоди про участь ЧФ РФ, що дислокується на території України, у конфліктних ситуаціях.

У відповідь Міністерство закордонних справ РФ висловило подив тоном і змістом цієї заяви МЗС України. У коментарі російського зовнішньополітичного відомства зазначалося, що заходи, які українська сторона загрожує застосувати, не відповідали б російсько-українським договорам і були б недружніми по відношенню до Російської Федерації.