УНІАН

Про це Марчук сказав журналістам, відповідаючи на питання кореспондента УНІАН.

Як поінформував представник України, в Мінську на даний час на засіданнях Тристоронньої контактної групи відбувається узгодження документа про розведення сил на Донбасі.

За його словами, російська сторона "досить "грамотно" вміє затягувати будь-яке питання". "В принципі, з точки зору здорового глузду, важко заперечувати проти того, щоб відвести військових, щоб снайпери не бачили цілі, щоб один одного не бачили, провокують там різні рухи тощо", - наголосив Марчук.

Відео дня

"На сьогодні їх не влаштовують два пункти з цієї великої угоди. Перший - це те, що відведення відбувалося, і в основу була взята лінія розмежування від 19 вересня 2014 року, на чому ми наполягаємо. І друге - вони хочуть вилучити у преамбулі, це не в імперативній частині, вилучити посилання на те, що в основу цієї домовленості беруться 12 принципів, які розроблені воєнними експертами "нормандської четвірки". У Мінську це було, коли вони там залишалися і відпрацювали", - наголосив Марчук.

Читайте такожРосія перекинула на Донбас понад 30 платформ з танками і "Градами" - розвідка

При цьому, за його словами, усі інші моменти наразі погоджені.

Також він сказав, що сторони домовилися не чекати наступного раунду переговорів у Мінську, що відбудеться 27 липня, а в режимі онлайн спробувати погодити зазначені моменти.

За його словами, питання затвердження лінії розмежування станом на вересень 2014 року "принципове для нас".

"Думаю, що на чомусь домовимося, знайдемо якийсь компроміс, і якщо це відбудеться, тоді є готових три ділянки (для розведення сил - УНІАН)", - заявив Марчук.

Такими ділянками є Станиця Луганська, Золоте та Петрівське.

"Три ділянки по два кілометри в глибину, два кілометри в ширину, і тоді їх можна розширити. Якщо ось цей квадрат 2 на 2 зробити, але там передбачено, перш ніж почати, визначення точних координат, абсолютно точні до секунд. (Також) з другого боку обов'язково передбачається сім днів тиші, тобто, якщо не буде семи днів тиші, а будуть обстріли, ніякого відведення не буде", - заявив Марчук, розповівши про передумови початку розведення сил на Донбасі.

Читайте такожМіноборони: продовжуючи АТО, ми реалізуємо стратегію НАТО зі стримування Росії, хочемо цього чи ні

Кожна сторона повинна буде повідомити Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ документально про точні координати поточного знаходження і подальшого відведення усіх сил. Очікується, що таке повідомлення до СММ ОБСЄ буде спрямовано по факту дотримання семи днів тиші. Спостерігачі ОБСЄ своєю чергою повинні перевірити, що режим тиші дійсно дотримується, а потім має бути звернення про одночасне відведення сил сторонами. Відведення повинно відбуватися синхронно.

"Наприклад, там де ми зараз будемо (погоджувати) відведення у Станиці Луганській, ми пропонуємо, щоб цю зону продовжити не на два кілометри, а щоб вона пішла вздовж річки Сіверський Донець аж до самого українсько-російського кордону", - сказав Марчук.

Він пояснив, що у тому районі таке відведення може сприяти встановленню миру на великій частині території, яка буде звільнена від присутності військових та техніки.

Читайте такожУ Генштабі пообіцяли "адекватну реакцію" на загибель кожного українського військового

"Чому так ми наполягали на цьому і наполягаємо? Тому що це може бути початком відведення по усій лінії зіткнення, а вона є лінією фронту практично", - заявив Марчук.

Представник України відзначив, що наразі пропонується створення хоч і невеликої, по 2 кілометри, але все ж таки зони безпеки, вільної не тільки від важкого озброєння, а й від військових. За його словами, у цій зоні безпеки не повинно бути особового складу, бронетранспортерів, крупнокаліберних кулеметів, гранатометів, снайперів, а також диверсійно-розвідувальних груп.