Представник України на переговорах щодо Донбасу заявила про відсутність перспектив проведення виборів / фото: УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час дискусії на тему: "Донбас: плани на 2017 рік" сьогодні в Києві.

Зокрема, говорячи про можливість організації виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей в разі деокупації, Айвазовська підкреслила, що "станом на зараз немає жодних перспектив реалізації політичного етапу Мінських угод".

Експерт зауважила, що вибори - це не "порожній звук", а політичний інститут, який потребує низки передумов. Зокрема, це функціонування державного реєстру виборів, діяльність ЗМІ, можливість формування політичної думки без тиску, погроз та залякувань.

Відео дня

Крім того, йдеться і про функціонування політичних партій та банківської системи на цій території. "За вибори відповідає і за адміністрацію відповідає в плані фінансування держава. Це бюджет держави Україна і він не може бути реалізований або витрачений в будь-який інший спосіб, ніж це передбачає чинне законодавство, яке не є частиною Мінських угод", - зазначила Айвазовська.

Читайте такожТристороння контактна група закликала ОРДО забезпечити режим тиші для проведення ремонтних робіт на Донбасі

Також говорячи про Центральну виборчу комісію, вона зауважила, що на сьогодні "ми маємо величезну ганьбу, як-то неперезавантажена ЦВК". "Але, тим не менш, цей орган має бути ключовим у системі адміністрування виборів. Жодних форм його там представлення чи допуску сьогодні бути не може", - додала експерт.

Вона також підкреслила, що нині не можна говорити і про те, що безпековий і політичний етапи Мінських угод можуть бути реалізовані одночасно. "Виключно послідовно. В іншому випадку ми не створимо передумов, які би дали можливість організувати вибори у відповідності до міжнародних стандартів", - сказала Айвазовська.

Як повідомляв УНІАН, українська влада наполягає, що вибори на Донбасі можливі лише після виведення російських військ і повернення Україні контролю над кордоном.