В Гаазі РФ відкинула звинувачення в дискримінації татар у Криму / facebook.com/Iryna.Friz

Як передає власний кореспондент УНІАН, представник російського МЗС Григорій Лукьянець заявив під час виступу, що ніякої дискримінації татар у Криму немає.

"Україна просить суд застосувати тимчасові заходи, щоб захистити основні права населення Криму від дискримінації, але текст запиту містить такі визначення, як "агресія", "окупація" чи "незаконний референдум". Більше того, роками Україна демонструвала дискримінацію кримських татар в Криму і продовжує дискримінацію на підконтрольній території... Цей запит не має нічого спільного із захистом прав людини, це про статус Криму, що не має нічого спільного з цією справою", - заявив Лукьянець.

Читайте такожУ виступі Росії в Гаазькому суді відчувається страх відповідальності – МЗС України

Відео дня

Він запевняє суд, що "Росія докладає значних зусиль, щоб просувати вперед гармонійний розвиток всіх етнічних груп в Криму, що контрастує з тим, якою була ситуація до 2014 року".

"Україна дискримінувала татар десятиріччями. Росія докладає значних зусиль, щоб підтримувати кримських татар та українську спільноту та просувати їх культуру в Криму, не зважаючи на складну фінансову ситуацію. Такі зусилля ніколи не були здійснені на цій території", - заявив Лукьянець.

За словами представника РФ, "лідери кримських татар та української спільноти в Криму чітко не погоджуються зі звинуваченнями у дискримінації".

Лукьянець наголосив, що "жодний закон РФ не дискримінує кримських татар чи українців". "Україна також не надала доказів виступів, в яких є ненависть. Україна не спромоглася надати жодного доказу, документу, чи заяви, які підтримують звинувачення в залякуванні на етнічному підґрунті", - додав він.

Говорячи про заборону Меджлісу кримськотатарського народу, Лукьянець заявив, що ця організація ніколи не діяла в рамках українського законодавства, а Україна "ніколи не визнавала Меджліс як представницький орган татар". "Українська влада ухвалила всі ці рішення після того, як змінився статус Криму. З часом Меджліс став все більше залежати від методу насилля у досягненні своєї мети", - стверджує представник МЗС РФ.

"Рішення заборонити Меджліс було реакцією на акти насилля і не має нічого спільного з національністю його членів", - заявив він.

Читайте такожПеред Гаазьким судом протестують родичі загиблих у катастрофі МН17 (фото)

Інший представник російської сторони Матіас Форто (Mathias Forteau) переконує суд, що у плані кримінального переслідування з українцями та татарами не поводяться інакше, ніж з іншими. "Справи, про які говорила Україна, є справами про екстремізм та тероризм. Правила щодо сепаратизму та екстремізму застосовуються до всіх, Україна не пояснила, чому з татарами та українцями мають поводитися по-іншому", - переконує він.

Торкаючись мовного та культурного питання, Форто сказав, що кількість шкіл, в яких учні можуть отримати освіту на своїй мові, збільшилася, а не зменшилася з 2014 року, як і кількість засобів масової інформації. "Ситуація загалом покращилася", - стверджує Форто.

Нагадаємо, в Міжнародному суді ООН триває другий день розгляду справи "Україна проти Росії", в рамках якої першочергово розглядається запит Києва на запровадження тимчасових заходів для Росії, які повинні захистити права українських громадян на звичайне життя. Запит розглядається як невідкладне питання.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Міжнародному суді ООН триває другий день розгляду справи "Україна проти Росії", в рамках якої першочергово розглядається запит Києва на запровадження тимчасових заходів для Росії, які повинні захистити права українських громадян на звичайне життя. Запит розглядається як невідкладне питання.

У понеділок від української сторони виступили представники, які детально обґрунтували справедливість та необхідність таких заходів.

Сьогодні, 7 березня, свої аргументи викладає російська сторона. Раніше представники РФ вже відкинули звинувачення Києва, заявивши про відсутність підстав для запровадження тимчасових заходів.