REUTERS

11 травня міністри країн ЄС з питань сільського господарства та рибальства затвердять надання безвізового режиму для України.

Про це з посиланням на власні джерела написав у Twitter брюссельський журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

Читайте такожПосли ЄС підтримали безвіз для України

Відео дня

"Міністри ЄС з сільського господарства та рибальства затвердять візову лібералізацію для України 11 травня приблизно о 10 ранку. Це останній законодавчий крок перед підписанням наступного тижня", - йдеться в повідомленні.

Після затвердження міністрами, відбудеться підписання і публікація рішення в Офіційному журналі ЄС. Безвіз фактично набуде чинності через 20 днів після публікації – орієнтовно 11 червня.

Як пише Європейська правда, за розподілом компетенцій в ЄС питання безвізу мали б схвалювати міністри внутрішніх справ, однак у окремих випадках - коли проти не виступає жодна держава-член ЄС - питання виноситься для "технічного затвердження" на непрофільну Раду ЄС, оскільки це дозволяє не чекати на зустріч профільних міністрів та дещо пришвидшити процедуру. Слід зауважити, що зараз український безвіз відсутній у порядку денному зустрічі міністрів.

Питання безвізу для ключових партнерів Євросоюзу, які перед тим схвалюються на найвищому рівні, часто проходять саме таку процедуру. Зокрема, безвіз для Молдови був затверджений в березні 2014 року міністрами транспорту та  телекомунікацій, грузинський - в лютому 2017 року на міністерській зустрічі з питань енергетики.