Павло Шеремет / фото REUTERS

Президент України Петро Порошенко повідомив, що у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета на 15 травня на допит викликано екс-співробітника СБУ Ігора Устименка.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції з нагоди Дня Європи та надання Україні безвізового режиму з ЄС.

"Голова Служби безпеки України... доповів мені, що пан Устименко, який був згаданий, звільнився", - сказав президент.

Відео дня

Він підкреслив, що Устименко звільнили "у квітні 2014 року разом з 2 тисячами інших співробітників Служби безпеки після Революції гідності".

Читайте такожСБУ: помічений в ніч перед вбивством біля будинку Шеремета співробітник був звільнений в 2014 році

"Хочу підкреслити, що розслідування веде Національна поліція і Служба безпеки України буде максимально відкрита для проведення будь-яких слідчих дій. Мене поінформували, що на понеділок (тому що у нас Кримінальний процесуальний кодекс передбачає три дні повідомлення перед тим, як викликати на допит) пан Устименко викликаний на допит, і буде допитаний, і те, що можна знати засобам масової інформації, я впевнений, що ви повинні знати", - сказав Порошенко.

Як відомо, 10 травня журналісти OCCRP і Слідство.Інфо опублікували розслідування, згідно з яким співробітник СБУ на ім'я Ігор Устименко помічений на відео з камер спостережень в ніч перед вбивством Шеремета біля його будинку в центрі Києва.

Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська підкреслила, що Устименко був звільнений з Служби безпеки України від 29 квітня 2014 року.

Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля. Поліція кваліфікувала злочин по 2 ч. п. 5 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб).

Читайте такожУ поліції розповіли, що слідчі у справі вбивства Шеремета звернулися до 14 країн

Генеральний прокурор Юрій Луценко назвав основною версією вбивства Шеремета помста за його професійну діяльність. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков не виключав, що до вбивства Шеремета може бути причетна Росія.

У лютому 2017 року у поліції заявили, що в рамках розслідування провадження за фактом вбивства Шеремета допитано понад 1,8 тис. осіб. Також повідомлялося, що на той час у справі про вбивство журналіста підозрюваних ще не було.