Кабінет Міністрів України уповноважив Міністерство фінансів надати абсолютну та беззастережну гарантію (в рамках передбачених бюджетом 2009) щодо реструктуризації зовнішніх боргових зобов’язань Нафтогазу. Про це сьогодні повідомила прес-служба Мінфіну. Таку гарантію Мінфін зможе надати одразу по досягненні домовленостей Нафтогазу з кредиторами щодо умов реструктуризації.

Міністерство фінансів вважає, що з метою оптимального врегулювання зовнішніх зобов’язань України, термін погашення рестуктуризованої заборгованості, на яку поширюється гарантія, має скласти приблизно 5 років. «Міністерство підтримує Нафтогаз у питанні необхідності подовжити термін виплат за євробондами та у досягненні домовленостей щодо двосторонніх боргових зобов’язань. Ми схвалюємо бажання досягти рішення, прийнятного та справедливого для всіх сторін, і ми вважаємо, що, маючи суверенні гарантії, Нафтогаз досягне цієї мети», – зазначив в.о. міністра фінансів Ігор Уманський.

«Але все ж таки я мушу наголосити, що відповідальність за переговори та за оголошення умов реструктуризації несе сам Нафтогаз, оскільки боргові зобов’язання, що реструктуризуються, належать Нафтогазу, а не державі Україна», - додав він.

Відео дня

Найближчим часом Нафтогаз має оголосити умови реструктуризації, які будуть прийнятними як для компанії, так і для її кредиторів, нагадує прес-служба Мінфіну.

Згідно з роз’ясненням Міністерства юстиції, гарантія, яку має надати Мінфін щодо реструктуризації боргів Нафтогазу, може поширюватися на основну суму боргу та на відсотки, що виплачуватимуться кредиторам за кредитними зобов’язаннями.