Президент України Віктор ЮЩЕНКО закликає інвесторів відкликати свої заявки на участь у конкурсі з продажу 99,567% акцій ВАТ «Одеський припортовий завод».

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав в інтерв’ю журналістам у Нью-Йорку.

Президент наголосив, що уряд планує провести непрозору приватизацію одного з найбільших заводів в Україні.

Відео дня

«Я звертаюсь до інвесторів не брати участі в такому шоу», - сказав він.

За словами В.ЮЩЕНКА, конкурс з приватизації ОПЗ планують розпочати з суми 4 млрд. грн. і зупинити торги на певній фіксованій сумі, яку він не хоче сьогодні називати, хоча й знає.

Водночас Президент зауважив, що ця сума становитиме 50% реальної вартості заводу.

«Це шоу, яке нагадує мені приватизацію «Криворіжсталі», - сказав В.ЮЩЕНКО.

Він наголосив, що результати конкурсу з приватизації ОПЗ, навіть якщо він відбудеться, будуть обов’язково скасовані.

Також глава держави нагадав, що, крім декількох рішень судів, які заборонили проведення цього конкурсу, існує ще один важливий фактор, який необхідно враховувати, – це те, що уряд не виконав вимогу громадськості й не провів екологічну експертизу. А відтак, сьогодні у одеситів немає гарантій, які забезпечувала держава щодо екології об’єкту.

Як повідомляв УНІАН, Фонд держмайна 15 липня ц.р. оголосив конкурс з продажу 99,567% державного пакету акцій ОПЗ. Стартова ціна пакету становить 4 млрд. грн. Конкурс має відбутися через 75 днів після його оголошення.

З початку оголошення конкурсу з продажу заводу, станом на 11 вересня, до Антимонопольного комітету звернулися 13 компаній з проханням дати їм можливість ознайомитися з підприємством і конкурсною документацією для ухвалення остаточного рішення щодо участі в конкурсі з його приватизації.

17 вересня Президент України В.ЮЩЕНКО своїм указом припинив дію положень постанови Кабінету міністрів України від 3 грудня 2008 р. №1517-р, якими передбачено проведення приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод".

У свою чергу, прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що приватизація ОПЗ відбудеться у встановлені терміни – 29 вересня 2009 року, незважаючи на указ Президента.

Окружний адміністративний суд Києва виніс три ухвали про заборону ФДМУ проводити конкурс з приватизації ОПЗ: за позовами екс-голови Фонду державного майна України Валентини СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО, ВАТ «Азот» (Черкаси) і ВАТ «Дніпроазот».

Також сьогодні ФДМУ повідомив, що заявки на участь у конкурсі з приватизації ОПЗ подали ТОВ "Азот-сервіс (Росія)", ТОВ "Фрунзе-Флора” (Україна) і ТОВ "Нортіма" (Україна).

Сьогодні прем`єр-міністр заявила, що не дасть зірвати приватизацію Одеського припортового заводу і що це буде другий об`єкт після «Криворіжсталі», приватизований «цілком чесно і прозоро»..

«...є в Україні такі угруповання, які хочуть цей завод узяти за безцінь, тому такий опір сьогодні діям уряду, і тому такий політичний скандал. Вони думають, що президентські вибори закінчаться так, що вони повернутися до влади, зможуть потім цей завод, вибачте за сленг, спиляти так, як вони спиляли 175 тис. об`єктів по всій Україні...» - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Крім того, вона зазначила, що коли в Україні буде сформована «нормальна» влада, то необхідно буде проаналізувати, як працюють раніше приватизовані підприємства, і чи дотримуються нові власники умов, узятих на себе під час приватизації. «І тоді на базі цієї оцінки можна буде серйозно поправити ситуацію», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.