Президент України Віктор ЮЩЕНКО переконаний, що для існування Росії дуже важлива інтеграція України до Європейського Союзу.

Про це він сказав під час виступу на урочистих заходах з нагоди Дня Свободи у Українському домі.

«Наша довгострокова мета – повноцінне входження України до об’єднаної Європи, інтеграція у Європейський Союз і вступ до загальноєвропейської колективної безпеки», - сказав Президент, висловивши переконання, що Україну від історичного моменту – підписання угоди «Про асоціацію» з ЄС відділяє кілька місяців .

Відео дня

«Сильна Україна у складі об’єднаної Європи – це також історичний порятунок для Росії і захист для неї від сповзання у трясовину, в якій загинула Російська імперія, а потім і Радянський Союз», - наголосив В.ЮЩЕНКО.

За словами Глава держави, щоб вберегтися від катастроф на кшталт світових війн, втрати незалежності, треба мати не лише чітку мету, але й силу і вміння не гнутися перед обставинами, твердо і невідступно захищати власні національні інтереси.

«Для багатьох столиць Україна є постійною і незручною несподіванкою, яка ламає стереотипи і давні схеми стосунків, в тому числі по діагоналі між західним світом і Росією», - зауважив він.

На думку В.ЮЩЕНКА, у всьому «мереживі міжнародних відносин Україна зобов’язана нарощувати і закріпляти свої позиції, не як сателіта, не як прохача, а як принципового, активного і наполегливого гравця. Тим більше, маючи таку унікальну геополітику».

«Безумовно, ми здатні на це. І нам треба розуміти всю складність і серйозність зовнішніх загроз. Якщо хочемо доброго майбутнього для України, нам усім, незалежно від політичних поглядів чи електоральних симпатій, потрібно погодитися з єдиною зовнішньою нашою метою», - наголосив Президент вкотре підкресливши на «безальтернативності» євроатлантичного курсу країни.

Також він пояснив, чому прийняв рішення про свою поїздку в Грузію під час російсько-грузинської війни: «Свобода передбачає відповідальність. І свобода передбачає принциповість. Саме тому я поїхав у Тбілісі у серпні 2008 року. Бо там йшлося про речі фундаментальні. Про вашу свободу, про їхню свободу – про нашу свободу».

«Там, у Тбілісі прозвучав голос тієї Європи, якій небайдужа людська свобода і життя, незалежність суверенних держав і суверенних демократій. Ми повинні належати до цієї Європи. Навіть, якщо вона мовчить. Бо це – головна запорука нашої свободи. Україна повинна думати і діяти наперед, дбаючи про стратегічну власну перспективу», - сказав він.

«Нас можуть не розуміти. З безсиллям нам можуть погрожувати. Про нас можуть брехати. Нас можуть ображати. Наша справа – йти вперед і довести світові нашу силу, діяльну присутність і наш український вплив. Так я розумію свободу Української держави», - підкреслив В.ЮЩЕНКО.