Перший заступник голови партії “Єдиний Центр” Віктор ТОПОЛОВ вважає, що кращі газові угоди Україна зможе укласти лише після виборів.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі партії.

“У постачанні енергоресурсів потрібно вирішувати не лише одномоментні питання, а й думати над посиленням позиції України як країни-транзитера загалом”, – заявив він, коментуючи підписання доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року між НАК «Нафтогазом України» та «Газпромом».

Відео дня

Політик зазначив, що домовленістю про нестягнення з України штрафу за недобір газу в 2009 році уряд розв’язав лише одну з проблем, породжену нашвидкуруч підписаними газовими контрактами. «За виправлення цієї помилки Україна «заплатить» значну ціну. По-перше, зберігається підвищення ціни на газ із 1 січня на 20%, як це передбачено чинною угодою. Більше того, за даними російських ЗМІ, ціна газу може зрости на третину. По-друге, ледь збільшується вартість транзиту територією України, яка залишається найнижчою в Європі. По-третє, принцип "бери або плати" залишився щодо обсягів закупівель газу наступного року, натомість не застосовується щодо обсягів транзиту газу. Тому не маємо гарантій, що подібна ситуація з нарахуванням штрафів не повториться вже у 2010 році», - підкреслив В.ТОПОЛОВ.

Політик вважає, що ознакою того, що газові домовленості знову укладені не на користь України, є продовження практики втаємничення контрактів. «Сьогодні суспільство про угоди дізнається не з офіційних сайтів, документів чи урядових звернень, а з публікацій у ЗМІ, до того ж, часто з посиланнями на анонімні джерела. Питання закупівлі газу – це не приватні домовленості між ТИМОШЕНКО і ПУТІНИМ, це питання національної безпеки», - заявив політик.

На думку народного депутата, потрібно переглядати договір від 19 січня в цілому. «Однак у період виборів це практично неможливо, оскільки пріоритет надаватиметься не стратегічним рішенням, які зможуть забезпечити позиції України на перспективу, а тому, що може дати ефект вже до виборів. Тому значно кращі газові угоди Україна зможе укласти лише після виборів. Так ми матимемо гарантії, що не втратимо в майбутньому», - заявив В.ТОПОЛОВ.

У той же час урядовій команді не варто сидіти “склавши руки”, впевнений В.ТОПОЛОВ. «Є низка питань у газовій сфері, що можуть суттєво посилити наші позиції, зробити нас більш незалежними і при цьому не потребують вливання фінансових ресурсів, лише політичної волі. Так, ще 23 березня Україна підписала у Брюсселі декларацію про модернізацію української ГТС і взяла на себе конкретні зобов’язання. Однак досі уряд не зробив навіть елементарного – не надав європейській стороні календарного плану модернізації та не виділив в окрему структуру підприємство, яке займатиметься виключно транзитом газу», - нагадав представник “Єдиного Центру”.

«Зараз потрібно відкласти кардинальні рішення на післявиборчий час, коли політики зможуть реально розставляти пріоритети, а не розглядати все через призму отримання голосів виборців. А зараз зосередитися над тим, як посилити наші позиції. Лише такий підхід надасть нам переваги при веденні газових переговорів», - вважає В.ТОПОЛОВ.