Міністр внутрішніх справ України Юрій ЛУЦЕНКО заявляє про виявлення масових фактів підкупу виборців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ю.ЛУЦЕНКО заявив сьогодні на прес-конференції в Кабінеті міністрів.

«За останні дні минулого року і початок цього року ми отримали лавину повідомлень про фальсифікації на користь кандидата у Президенти ЯНУКОВИЧА Віктора Федоровича. У першу чергу, мова йде про підкуп виборців», - сказав Ю.ЛУЦЕНКО.

Відео дня

За його словами, підкуп виборців є масовим явищем. «Непоодинокі пропозиції від 50 до 500 гривень з відбиранням паспортних даних та пропозиціями голосувати за ЯНУКОВИЧА були зафіксовані в Тернопільській, Львівській, Волинській та Житомирській областях, а також у м. Київ», - повідомив він.

Зокрема, міністр навів приклад, коли у Києві, в Будинку культури «Дарниця», у приміщенні, яке орендував депутат від Партії регіонів Олександр СУПРУНЕНКО, виборців запросили на святковий новорічний концерт, після якого були роздані продуктові набори, в які входили цукерки, гречка та консерви.

Ю.ЛУЦЕНКО також продемонстрував один з таких подарунків на прес-конференції в Кабінеті міністрів.

«Відбувалося це за запрошенням кандидата у Президенти Віктора ЯНУКОВИЧА, зал був орендований депутатом Партії регіонів. Взамін за це громадянам нав’язували ідею голосувати за кандидата у Президенти ЯНУКОВИЧА», - додав він.

За словами міністра, за цим фактом складено протокол, до якого надані покази одного з волонтерів, який роздавав такі подарунки і який представляє Блок Леоніда Черновецького.

«Згідно з національним законодавством, такі факти кваліфікуються як порушення виборчого процесу і за це організаторам процесу світить до п’яти років позбавлення волі», - підкреслив Ю.ЛУЦЕНКО.

Міністр внутрішніх справ також звернувся до громадян України з проханням невідкладно повідомляти у найближчі органи внутрішніх справ усі факти про спроби підкупу виборців. «Окремо звертаюся до киян: от такі пакети в результаті приводять до панування в місті організованого політичного угруповання пана ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, який зараз зробив ставку на іншого кандидата у Президенти, і ціною такого може бути, наприклад: вартість цього набору становить близько 25 грн., а от вартість актів КРУ, виявлених розкрадань у системі медичного забезпечення в столиці тільки по одному акту – 86 млн. Це одна із складових, чим аукається політична неперебірливість громадян, які потім отримують масове розкрадання бюджетних коштів», - пояснив Ю.ЛУЦЕНКО.