Справа проти колишнього Президента України Леоніда КУЧМИ може зіграти злий жарт із діючим Президентом Віктором ЯНУКОВИЧЕМ. Про це пише сьогодні російська «Независимая газета» в статті «Януковича підвели консультанти».

Автор допускає, що відкриття справи проти Л.КУЧМИ — антикризовий піар-хід, запропонований В.ЯНУКОВИЧУ його американськими консультантами, які працюють із ним більше п`яти років. За словами співрозмовника «Независимой газеты» в керівництві Партії регіонів, усі останні роки американці займалися формуванням нового образу В.ЯНУКОВИЧА. Американці ж, за словами співрозмовника «НГ», усі останні роки займалися формуванням нового образу В.ЯНУКОВИЧА – добродушного, привітного, який хай недоладно, але впевнено й спокійно висловлює свої думки.

«У річницю президентства В.ЯНУКОВИЧА перед його піарниками й радниками постало непросте завдання: зберегти стабільність в умовах нової хвилі протестних акцій і революційних настроїв. Зростання цін на продукти та підвищення тарифів, майбутня пенсійна реформа й нові заборгованості з виплат бюджетникам – усе це створило вибухонебезпечну ситуацію. Минулого тижня десятки тисяч учителів вийшли на вулиці, вимагаючи підвищення зарплати», - пише російське видання. Газета наводить думку експертів, які відзначали, що Президент отримав на вибір два сценарії: або справа проти Л.КУЧМИ, або відставка міністра освіти Дмитра ТАБАЧНИКА. І те й інше рішення здатні були пом`якшити атмосферу в суспільстві.

Відео дня

«Який із двох сценаріїв вибере глава держави – було цілком прогнозовано. Звільнити Д.ТАБАЧНИКА, який дійсно дратує багатьох українців, означало б погіршити і без того зараз непрості відносини з Москвою. Зате стосовно до Л.КУЧМИ, який у 2004 році відмовився йти на поводі у В.ЯНУКОВИЧА й силою розігнати Майдан, залишилася образа», – зазначив політолог Кость БОНДАРЕНКО.

Українські експерти, опитані «Независимой газетой», сходяться в думці, що команда В.ЯНУКОВИЧА клюнула на вудку простого рішення тактичної проблеми, не прорахувавши небезпечні стратегічні наслідки справи проти Л.КУЧМИ.

Так, керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА у розмові з «НГ» відзначив головну небезпеку – справа проти другого Президента побудована на такому речовому доказі, як таємні диктофонні записи екс-охоронця Миколи МЕЛЬНИЧЕНКА. Але на багатогодинних записах зафіксовані розмови дуже багатьох людей, і не лише про журналіста Георгія Гонгадзе. Він сказав, що, в результаті, розслідування проти Л.КУЧМИ може закінчитися багатьма іншими кримінальними справами. В тому числі й проти представників сьогоднішньої влади.

Директор компанії BertaCommunications Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ припускає, що різні групи впливу в оточенні В.ЯНУКОВИЧА скористалися вивіскою американських політтехнологів, щоб за допомогою «справи Кучми» «почати велику олігархічну війну, що передбачає переділ сфер впливу і ресурсів».

«Ситуація вже вийшла з-під контролю: справа наростає сніжною кулею, створюючи загрози для багатьох політиків, зокрема – в оточенні діючого Президента. Це створює безліч конфліктних ситуацій, ліній напруги всередині команди влади, розхитує систему зсередини. Якщо врахувати слабкість українських державних інститутів, то ситуація дійсно дуже небезпечна», – говорить політолог Віктор НЕБОЖЕНКО, додаючи, що в таких умовах влада уразлива для зовнішніх впливів.