Головний редактор відомого російського журналу «Русский репортёр» Віталій ЛЕЙБІН упевнений, що Україна приречена повторити російський досвід створення «сильної держави».

Такий висновок зробили експерти Інституту Горшеніна з інтерв`ю В.ЛЕЙБІНА, розміщеного на сайті інституту.

Як заявив В.ЛЕЙБІН, в Росії давно перестали думати про те, як впливати на Україну, і що Зона вільної торгівлі з Євросоюзом для України украй невигідна, на відміну від Митного союзу з РФ, Казахстаном і Білоруссю.

Відео дня

Зокрема, відповідаючи на запитання: «Якщо все-таки буде підписано угоду про створення ЗВТ за участю України, як у такому разі далі будуватимуться відносини з Росією?», В.ЛЕЙБІН сказав: «Вона не буде підписана. Не буде двох речей: не буде ЗВТ з ЄС і не буде МС з Росією, на жаль. Будь-який з цих виборів був би визначеним, але політичні й ідеологічні міркування впливають на раціональність. В принципі, можна уявити хороший сценарій, за яким Україна спочатку вступає в ЗВТ з ЄС, наприклад, через 10 років. Спочатку Україна буде колонією, яка купує європейські товари, а потім поступово продає метал, машинобудування, потім ще щось, і, нарешті, через 20 років бідності й втрати виробництва і технологій стає, нарешті, справжньою європейською країною, яка бере участь в спільному ринку, але з переважаючою часткою європейського капіталу в структурі власності».

Водночас, переконаний В.ЛЕЙБІН, Митний союз був би вигідний Україні: «Тому що Росія - набагато більший ринок, набагато простіший ринок для українських товарів, чим європейський. Вільний ринок між Росією і Україною був би набагато кращим для України, природно, за умови збереження в ній незалежного політичного правління. Це величезний економічний ефект і, здається, це набагато важливіше, ніж політичні розборки з приводу історії й всього іншого».

При цьому, підкреслив В.ЛЕЙБІН, Росія відмовилася від ідеї впливу на Україну на початку 2005 року. «Немає такого міністра в уряді, який би цим займався, немає такого чиновника в адміністрації Президента, який би цим займався. Це взагалі нікому не цікаво в РФ. Цікаво, перспективно - об`єднати митні простори й економіки», - заявив експерт, проте підкреслив, що «в першу чергу це відбудеться за рахунок інтересів Росії, тому що українські товари почнуть ширше продаватися на місткому російському ринку, утискуючи російського виробника».

Щодо ситуації в Україні В.ЛЕЙБІН зазначив: «Я думав, що в уряді ЯНУКОВИЧА буде більше економічної раціональності. Я й зараз думаю, що у нього більше економічної раціональності, чим у будь-якого з минулих урядів за останні п`ять років. Але все одно, політична система така, що потрібно ухвалювати популістські рішення, а не економічні. А українська демократична система така, що у тебе є вибір - але ніхто не ухвалює рішення, якщо не вважати рішеннями непристойну метушню навколо Голодомору або додаткові соцвиплати, що викликають інфляцію. А для економічного буму потрібна сильна держава, здатна гарантувати контракти, боротися з корупцією, інвестувати в промисловість, захищати свої ринки і боротися за інтереси своїх компаній на зовнішніх».

На думку російського експерта, «якщо в Україні створиться політична система, при якій країна буде демократичною, але при цьому буде сильна держава, тобто хтось зможе ухвалювати раціональні (не популістські) рішення - хоча б як ПУТІН або ОБАМА - те буде добре. Хоча і вони теж не завжди можуть ухвалювати рішення - ОБАМА не може вмовити конгрес (і це демократія), ПУТІН не може вмовити МЕДВЕДЄВА (і це «авторитаризм», умовно кажучи, хоча і в Росії повно слабкої демократії та популізму). Але коли на кону буде доля країни або багатомільярдні контракти - рішення будуть ухвалені. Мені здається, ЯНУКОВИЧ і намагається зробити державу сильнішою, але досвід США в цьому сенсі історично далекий, а досвід Росії ближчий і зрозуміліший (хоча кінцевий результат не очевидний)».