Внесений депутатами від парламентської більшості законопроект про вибори є фактичним пошуком компромісів у питаннях, які гостро обговорювалися і обговорюються в стінах ВР. Він не суперечить нормам, які майже рік вироблялися створеною Президентом Робочою групою, а уточнює і доповнює їх з урахуванням думок народних депутатів, заявив член фракції Партії регіонів у Верховній Раді Владислав Забарський.

"Саме Верховна Рада є тим органом, який формує законодавчу базу в країні, у тому числі - виборче законодавство. Це нам неодноразово говорили і наші західні партнери: саме парламент повинен визначати правила гри,за якими він обиратиметься", -  цитує депутата прес-служба Партії регіонів.

Він також повідомив, що лідери парламентських фракцій уважно вивчили підготовлений Робочою групою і розглянутий Венеціанською комісією документ. "На його основі розроблений проект, який буде детально і постатейно обговорюватися в стінах ВР. Так само як і інші законопроекти, внесені народними депутатами. Ми розглянемо усі думки, усі точки зору. І той проект, який набере більшість голосів в сесійному залі, і стане законом,за яким будуть проведені наступні вибори", - додав політик.

Відео дня

При цьому він нагадав, що рішення народних депутатів про формування альтернативного законопроекту не суперечать позиції Президента, який неодноразово заявляв про бажання, щоб новий закон відбивав усі думки, представлені у Верховній Раді.

"Було б некоректно, якби Адміністрація Президента замість членів парламенту писала закон про вибори народних депутатів", - відзначив В. Забарский.

За його словами, головна вимога Президента - відповідність нового закону ряду фундаментальних демократичних стандартів. "По-перше, повинно йтися про забезпечення чесної і прозорої системи виборів, яка зміцнить демократію і громадянське суспільство.

При цьому мають бути враховані критично важливі напрацювання Робочої групи, які гарантують стимулювання демократичних процесів", - уточнив депутат.

"Новий закон повинен забезпечити прозорість виборів, дати усім учасникам рівні можливості і єдині "правила гри", а також - достатній час для підготовки. Деталі процесу підготовки до виборів, нарізки округів, уточнення списків виборців мають бути відомі заздалегідь усім учасникам", - повідомив він.

"Що стосується системи майбутніх виборів, вона однозначно буде змішаною. Така система дає ряд переваг в порівнянні з нормами, за якими проходили попередні вибори. Фактично змішана система зробить політичну систему стабільнішою, а самих депутатів - підзвітними безпосередньо виборцям. Збереження в змішаній системі виборів за списками партій є гарантією того, що за політичними партіями буде закріплена та роль, яку вони грають в демократично розвинених країнах" - відзначив Владислав Забарський.

Депутат сказав: важливо, що за новим законом в парламенті будуть представлені і незалежні депутати, обрані в результаті голосування людей, а не вибору партійного керівництва. "Адже ні для кого не секрет, що в результаті продажу місць в партійних списках на виборах 2006 і 2007 років до парламенту потрапили "випадкові люди". І вони, заплативши за місце, вважали себе вільним від зобов`язань, даних лідерами списків. Саме тому фракції нинішньої опозиції двічі втрачали мало не половину свого складу, на відміну від Партії регіонів, яка гідно пройшла період перебування в опозиції 2007-2010 років", - пояснив він.

Як відзначив парламентар, обрання депутатів по мажоритарних округах забезпечить їх прямий зв`язок з громадянами, посилить підзвітність виборцям на місцях. "Адже зараз виборці не знають своїх депутатів в обличчя. Максимум пам`ятають перші п`ятірки партійних списків. Тому вибори по мажоритарних округах дадуть можливість депутатам бути ближчими до людей і вирішувати проблеми їх конкретного міста або села. А це і ремонт доріг, шкіл, дахів, і всі ті проблеми, рішенням яких раніше займалися депутати на місцях", - сказав В. Забарский.

На думку політика, виборчий поріг в 5% для партій для проходження до парламенту забезпечує ефективність функціонування Верховної Ради. "Цей поріг не виходить за рамки того, що використовується і в демократіях, що розвиваються, і в розвинених європейських країнах. Він стимулюватиме зростання політичних партій. А змішана система виборів не дозволить лідерам парламентських партій монополізувати свій вплив. Адже популярні у людей політики зможуть бути обрані без затвердження і схвалення з боку лідерів національних політичних партій в мажоритарних округах", - додав він.

"Таким чином, Україна зможе розвивати демократичні механізми і зміцнювати громадянське суспільство, зберігаючи стабільність системи управління країною і ухвалення законів", - резюмував Владислав Забарський.