adm.dp.ua

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв підписали меморандум про співпрацю між Дніпропетровською областю та кримськотатарським народом.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні у Дніпропетровську під час підписання меморандуму був присутній керівник представництва верховного комісару в справах біженців ООН в Україні, Молдові та Білорусі Олдріха Андрисека.

Метою підписаного меморандуму є розвиток і зміцнення відносин на принципах довіри і взаємної допомоги між кримськотатарським народом і жителями Дніпропетровщини.

Відео дня

Читайте такожДжемілєв вперше прибуде з офіційним візитом на Дніпропетровщину

Зокрема підписанти меморандуму домовилися проводити спільні наукові та науково-практичні конференції з питань історії, мови, освіти та культури, реалізовувати спільні проекти, що сприятимуть розвитку молоді кримськотатарського народу та молоді Дніпропетровської області.

Також згідно з меморандумом, на території області буде забезпечено право і найширші можливості кримськотатарського народу в культурному процесі. Будуть створені необхідні умови для складання зовнішнього незалежного оцінювання та вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів, розташованих у Дніпропетровській області, а також переведення на навчання до вишів регіону студентів з Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Читайте такожМеджліс попросив допомоги в ООН і ОБСЄ: в Криму викрадають людей

Меморандум засвідчує всебічну підтримку сім'ям, які прибули на тимчасове проживання на Дніпропетровщину з території АР Крим та Севастополя. Меморандум спрямований на підтримку та сприяння розвитку економічних, політичних, соціальних, культурних та інших зв'язків з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим а також підтримку добросусідських відносин з меджлісом кримськотатарського народу.

Особливим пунктом у меморандумі є заява про підтримку кримськотатарського народу, як корінного народу Кримського півострова у боротьбі за повернення АР Крим у склад суверенної і незалежної української держави.

Коментуючи підписання меморандуму, Коломойський заявив, що документ передбачає вирішення різної складності питань кримських татар — від складання ЗНО до розміщення на Дніпропетровщині тимчасово переміщених осіб.

Читайте такожДжемілєв сподівається, що Порошенко поверне Крим до складу України

Губернатор також заявив, що разом з Джемілєвим має намір звернутися до Міністерства освіти України, щоб всім бажаючим випускникам у Криму видати українські атестати про освіту і дати можливість вступати до українських вишів.

За словами Джемілєва, у підписаному меморандумі мова йде, в основному, про односторонню допомогу Дніпропетровської області кримськотатарському народу.

Він також висловив впевненість, що в майбутньому Крим стане частиною української держави. “Ми над цим працюємо”, - сказав Джемілєв.

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація у березні 2014 року, зневажаючи всі міжнародні договори, анексувала українські Крим і Севастополь.