REUTERS

Євросоюз очікує найближчим часом кроків щодо деескалації ситуації на сході України з боку Росії, заявила журналістам у Брюсселі Ангела Меркель. Про це повідомляють РИА Новости.

У разі, якщо їх не буде, ЄС готовий до подальших обмежувальних заходів щодо Росії, заявила канцлер ФРН.

”Після підписання угоди про асоціацію з Грузією, Молдавією і Україною президент (Петро - УНІАН) Порошенко розповів нам про ситуацію в Україні. Він підкреслив, що зробив ”дуже мужній крок”, оголосивши перемир`я в односторонньому порядку. На жаль, в кінці першої фази цього перемир`я, а вона закінчиться сьогодні о 22 годині - доводиться констатувати, що прогрес і реакція на його мирний план з 15 пунктів незадовільні”, - заявила Меркель.

Відео дня

Читайте такожПорошенко, Меркель і Олланд: позиція ЄС щодо налагодження миру в Україні повинна бути рішучіше

За її словами, є позитивний розвиток ситуації, який не залишився непоміченим з боку ЄС, зокрема, рішення Ради Федерації скасувати дозвіл на використання російських збройних сил на території України, але в тому, що стосується решти - ”прогресу поки немає”. Раніше Євросоюз вимагав від Росії до понеділка прийняти ряд заходів щодо деескалації ситуації в Україні, в іншому випадку Європейська Рада готова зібратися в будь-який час, щоб обговорити нові санкції проти Росії. До цього органи ЄС підготували додаткові санкції до вже прийнятих перших двох пакетів.

”Тому ми сьогодні знову підкреслили, що в найближчі години ми чекаємо такого прогресу”, - додала вона. Меркель перерахувала пункти із заяви Європейської Ради з Україною. ”У разі, якщо по всіх цих пунктів не буде видимого прогресу, то ми готові приймати подальші рішення і подальші серйозні заходи”, - заявила Меркель. За її словами, сепаратисти так і не сприйняли перемир`я всерйоз, є вбиті і поранені.

Читайте такожПутін і Меркель обговорили можливість продовження перемир'я на сході України

Незважаючи на те, що минулого тижня Порошенко віддав наказ про припинення вогню на тиждень усіма силовими підрозділами, бойові зіткнення на південному сході України тривають: були і перестрілки, і нападу на блокпости з боку терористів, є загиблі і поранені з обох сторін.