Кордон з РФ облаштують ровами і встановлять систему відеоспостереження / Фото УНІАН

Основними елементами інженерного облаштування українсько-російського державного кордону на сухопутній ділянці будуть контрольно-світлові смуги, земляні рови, системи оптико-електронного спостереження, електронно-сигналізаційні комплекси.

Як передає кореспондент УНІАН, про це перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін заявив на засіданні уряду, презентуючи проект "Стіна".

Читайте такожУ Яценюка поки не знають, скільки коштуватиме будівництво стіни на кордоні з Росією

Відео дня

У першу чергу, за його словами, від лінії державного кордону передбачено викопати рів, через який "просто так не зможе переїхати транспортний засіб".

"Після того піде вал, він буде дворівневим. Один вал - земляний, а другий - бетонний. Надалі буде визначена контрольно-світлова смуга, яка фіксуватиме всі факти порушення держкордону. Потім будуть встановлені різні види систем, прилади спостереження, нічного бачення тощо", - додав він.

Шишолін зазначив, що на річковій і морській ділянках кордону буде менший рівень захисту, тому що там вже є штучна перешкода, і на цих ділянках буде обладнано систему фіксації.

На морській ділянці, за його словами, зокрема, передбачено встановити систему оптико-електронного спостереження, а також фортифікаційні споруди, які не допустять здійснення безперешкодної висадки на територію України.

Читайте такожНа україно-російському кордоні уряд розпочинає реалізацію проекту "Стіна"

Шишолін відзначив, що реалізацією проект «Стіна» займатиметься Міністерство інфраструктури, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, а також Міністерство оборони.

За його словами, на реалізацією проекту передбачено кошти як з держбюджету, так і позабюджетні кошти, а також залучатиметься міжнародна технічна допомога.