Радіо Свобода

Про це йдеться у спільному розслідуванні програми Радіо Свобода «Схеми» й ЕспресоТВ. 

Величезний маєток виконаний у вигляді палацу у стилі псевдобароко.

Згідно із земельним кадастровим реєстром, ділянка оформлена на Наталію Кацубу – матір Сергія Кацуби. Господарі ще не заїхали, але будівництво вже завершене.

Відео дня

По сусідству з «палацом Кацуби» на одній відокремленій від всього села ділянці зведені два однакових будинки Євгена Бакуліна, оформлені на його дітей – дочку Світлану і сина Миколу Бакуліних.

Журналістам «Схем» та ЕспресоТВ вдалося зняти маєтки нафтогазових чиновників з води і з повітря – бо суходолом доступу до них немає, йдеться в розслідуванні.

Народний депутат Сергій Кацуба відмовився прокоментувати журналістам програми, як йому вдалося заробити на цей маєток. 

Читайте такожСкандально відомий Кацуба звільнений із посади заступника голови «Нафтогазу»

Перша бурова вежа для видобутку нафти й газу з шельфу Чорного моря була закуплена «Чорноморнафтогазом» у 2011 році. Журналісти ТВі і «Дзеркала тижня» довели, що закупівля відбувалась із майже подвійною переплатою – у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна придбала її у підставної офшорної компанії за 400 мільйонів доларів. Журналісти ТВі віднайшли директора цієї компанії, який повідомив, що не підписував контракт з «Чорноморнафтогазом», а його підпис під контрактом – підробка.

Тоді «Нафтогазом» керував Євген Бакулін, а куратором закупівлі бурових веж були два брати – заступник Бакуліна Сергій Кацуба, і член правління «Чорноморнафтогазу» Олександр Кацуба. У грудні 2012 Сергій Кацуба в інтерв’ю телеканалу ТВі сам зізнався, що він безпосередньо писав тендерну документацію до закупівлі.

До так званого клану Кацуб входить три покоління. Старший – батько Володимир Кацуба – народний депутат України, обрався від Партії регіонів. Його старший син – Сергій Кацуба, який обрався в парламент через півроку після оборудки з вежами. Молодший син Олександр Кацуба, який отримав посаду заступника голови «Нафтогазу» фактично від брата у спадок – а за нової влади пішов на лікарняний, під час якого гучно відіграв весілля в передмісті Парижа – в резиденції Шато де Шантії.

Нині Сергій Кацуба на позачергових виборах у Верховну Раду обирається по 92 округу в Узині, його батько Володимир Кацуба йде в парламент по 175 округу в Дергачах (Харківська область), а Євген Бакулін обирається по 106 округу в Сєвєродонецьку. Сам екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко, на честь якого в народі прозвали цю оборудку, очолює виборчий список Опозиційного блоку.

«Схеми» – спільний телевізійний проект Радіо Свобода і Першого національного.