СБУ з початку року запобігла трьом терактам / instagram.com/securityservice_ukraine

Голова Служби безпеки України Іван Баканов відзвітував про півроку роботи СБУ.

Як передає кореспондент УНІАН, під час координаційної наради керівників правоохоронних органів щодо стану протидії кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки та громадського порядку, а також вчиненим з використанням зброї, бойових припасів або вибухових речовин у Києві Баканов сказав: «Люди не повинні боятися нападу чи теракту навіть попри неоголошену війну на сході нашої країни та загрозу з боку нашого північного сусіда. Хоча ми розуміємо, що РФ постійно намагається розхитати ситуацію в Україні, у тому числі з використанням різноманітних кримінальних елементів».

За словами голови СБУ, лише за останні півроку співробітники спецслужби попередили три теракти і затримали чотирьох осіб, причетних до їх підготовки.

Відео дня

«Наприклад, у квітні СБУ виявила підривника, який раніше заклав бомбу біля входу до торговельного центру «Французький бульвар» у місті Харків. У червні СБУ затримала колишнього військового, який намагався закласти чотири міни на території госпіталю у Сєверодонецьку та на станції Рубіжне. У липні бойовика "ЛНР", який збирався підірвати цистерни з аміаком. Якби це сталося, важко уявити наслідки такої трагедії», - повідомив Баканов.

Читайте такожУ СБУ підтвердили затримання ймовірних вбивць співробітника спецслужби

«Важливо, що в цьому році за матеріалами СБУ суди вже винесли 28 вирків за терористичну діяльність та 16 - за створення терористичної групи чи організації», - додав голова СБУ.

Крім того, за словами Баканова, у першому півріччі поточного року був екстрадований до Грузії один з ватажків "Ісламської держави", якого раніше СБУ затримала в Київській області.

«В цілому за півроку заборонений в'їзд в Україну для 254 іноземців, причетних до тероризму і екстремістських організацій», - зауважив голова СБУ.

Також з початку 2020 року СБУ викрила 51 злочинне угруповання і спільно з колегами попередила 6 замовних вбивств. Баканов заявив, що це більше, ніж за весь 2019 рік.