До ЄС від початку запровадження безвізового режиму не пустили 33 українців / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що ніякої загрози позбавлення України безвізу з Євросоюзом немає.

Читайте такожУкраїні нагадали умови безвізу: Євросоюз стурбований рішенням КСУ щодо НАБУЯк передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час Години запитань до уряду у Верховній Раді, відповідаючи на запитання народного депутата Олексія Гончаренка (фракція”Європейська солідарність”) з приводу того, що ухвалення постанови про комісію, яка має обирати керівництво Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, призведе до втрати безвізу.

Шмигаль заявив: “Безвіз не відміняється”.

Він наголосив, що колеги України з ЄС, США абсолютно відверто заявляють про необхідність проведення прозорого конкурсу”.

За його словами, на сьогодні дотримано всіх процедур, які прописано законодавством України, а “далі питання лишається до відкритості і прозорості конкурсу”.

Як сказав Шмигаль, “давайте подивимося, як пройде конкурс, спільно із суспільством, парламентом. Я впевнений, що все буде зроблено абсолютно в межах чинного діючого законодавства”.

Призначення голови САП і ризик втратити безвіз:

  • 21 серпня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала наказ про звільнення Назара Холодницького з посади заступника генпрокурора - керівника САП.
  • 17 вересня Верховна Рада визначила своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість щодо рішення ВР.
  • "Поки міжнародна спільнота зайнята справами Білорусі, уряд України поспішно проштовхує кандидатів, яким бракує досвіду та чесності для відбору керівника САП. Це так не пройде. Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги", - написала у Twitter фон Крамон-Таубадель.
  • Посольство США в Україні заявило, що Євросоюз і США взяли до відома рішення Верховної Ради про призначення членів комісії для вибору спеціалізованого антикорупційного прокурора. "Комісія повинна розпочати прозорий процес, в основі якого - доброчесність та заслуги кандидатів. Від цього буде залежати наша подальша підтримка", - наголосили у посольстві.