Блінкен обговорив з главою МЗС Канади військове нарощування Росією біля кордонів України / фото REUTERS

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів розмову з Міністром закордонних справ Канади Мелані Жолі про нарощування Росією сил військових сил біля кордонів України.

Про це він повідомив у своєму Twitter.

"Важлива дискусія з міністром закордонних справ Канади Мелані Жолі про неспровоковане військове нарощування Росії на кордонах України. Ми залишаємося відданими дипломатії, але готові в координації з союзниками і партнерами по НАТО зробити серйозні дії, враховуючи подальшу російську агресію", - написав держсекретар США.

Відео дня

Ризик вторгнення Росії в Україну: що відомо

У листопаді 2021 року агентство Bloomberg опублікувало статтю, де йшлося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. Зазначалося, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані переміщенням російських військ у бік кордону України.

Читайте такожКулеба: Якщо розхитати Україну нагнітанням паніки, то Путіну і не доведеться нападати17 грудня МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ і США про "гарантії безпеки" і проект Угоди про заходи щодо забезпечення безпеки Росії і держав-членів НАТО. Зокрема, Росія запропонувала НАТО відмовитися від прийняття України в Альянс, а також "від будь-якої військової діяльності на території України", пропонувала США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни в НАТО.

У Брюсселі 12 січня 2022 року відбулося засідання Ради НАТО-Росія, на якому обговорювалися питання безпеки в Європі.

Після засідання країни-члени НАТО закликали РФ негайно зменшити напругу в України і утриматися від агресивного розміщення військ, а також закликали вивести війська з України, зокрема, з Криму.

Країни-члени НАТО підтвердили політику "відкритих дверей" щодо прийняття нових членів і заявили, що не відмовляться від розміщення військ на східних рубежах Альянсу.

20 грудня оприлюднили нові знімки супутників компанії Maxar Technologies, на яких зафіксована російська військова техніка на кількох полігонах поблизу України. 

Вас також можуть зацікавити новини: