Петро Порошенко і Володимир Зеленський / фото REUTERS

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало перевірку декларацій глави держави Володимира Зеленського та п'ятого президента Петра Порошенка.

Читайте такожНАЗК вручило Зеленському два адмінпротоколи та передасть матеріали до судуПро це повідомляє прес-служба НАЗК.

"НАЗК розпочало перевірку декларацій ще 13 осіб. Таким чином, з початку перезапуску НАЗК до перевірки взято 468 декларацій. Зокрема, розпочато перевірку декларацій осіб, які займали посаду президента України у 2019 році: Володимира Зеленського і Петра Порошенка (декларації за 2018 і 2019 роки)", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також НАЗК розпочало перевіряти декларації міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка; екс-міністра Кабміну Дмитра Дубілета; колишнього міністра охорони здоров’я Іллі Ємця; екс-міністра оборони Андрія Загороднюка; колишнього міністра закордонних справ Павла Клімкіна; екс-міністра культури Євгена Нищука.

Крім того, агентство перевірить декларації голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера та першого заступника начальника Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області Олександра Шефера та ін.

Головною підставою для перевірки є висока посада суб’єкта декларування. При чому перевіряються всі особи, які обіймали такі посади в 2019 році, навіть якщо на сьогодні вони не є топ-чиновниками.

Серед інших підстав для перевірки: інформація про можливе порушення від громадян, медіа, юридичних осіб; встановлена НАЗК невідповідність рівня життя посадовця задекларованим майну і доходам у результаті моніторингу способу життя; виявлення невідповідностей за результатами логічного та арифметичного контролю; подана суб’єктом декларування декларація містить поля, у яких суб’єкт декларування обрав позначку «Член сім’ї не надав інформацію».