Допит Порошенка - адвокат прокоментував рішення суду про примусовий привід / Фото УНІАН

Адвокат п’ятого президента України та народного депутата Ігор Головань заявив, що судові засідання щодо розгляду клопотання прокуратури про примусовий привід його клієнта мають відбуватися за участі Порошенка.

Про це він написав у Facebook.

«Петра Порошенка про судове засідання не інформували й до участі в ньому не запрошували», – заявив адвокат.

Відео дня

Читайте такожКоломойський вимагає порушити справу проти Порошенка за чотирма статтями КК: суть претензій

Головань назвав рішення суду «черговим підтвердженням суто політичного характеру усіх справ», і що правоохоронці намагаються перешкодити діяльності Порошенка.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня стало відомо, що Порошенка терміново викликали до ДБР на допит як свідка на 26 травня у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників.

Екс-президент на допит тоді не прийшов, але відкрив виставку цих картин у київському музеї Івана Гончара. 26 травня слідчі ДБР приїхали до музею і при вході заявили, що проводять невідкладні слідчі дії та обшук без відповідної ухвали суду "з метою збереження майна", яке фігурує у кримінальному провадженні.

Директор музею Петро Гончар заявив, що співробітники ДБР зламали вхідні двері до музею і не пускали його всередину будівлі. Також він додав, що Порошенко не надавав дозволу на переміщення картин, які він передав музею для експонування.

Читайте такожОбшуки в музеї Гончара: у ДБР заявили, що Порошенко втік від слідчих, залишивши дружину (відео)

Слідчі Держбюро розслідувань описали картини з колекції Порошенка і вилучили оригінали митних декларацій. 27 травня прес-служба ДБР оприлюднила повідомлення про виклик Порошенка 29 травня у Держбюро розслідувань. У ньому було сказано, що "у зв’язку з неявкою 26 травня, відповідно до вимог ст. ст. 133, 135 КПК України Порошенко повторно викликається до ДБР допиту як свідок на 11:00 у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників".

Того ж дня на 12:00 екс-президента викликали для допиту як свідка у провадженні за фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, що може заподіяти істотної шкоди державним інтересам. Йдеться про його розмову з колишнім віце-президентом США Джозефом Байденом.

29 травня Порошенко вчергове не прийшов на допит у ДБР. Його адвокати заявили, що повістки екс-президенту були вручені неналежним чином, тому він не з’явився на допит.