Клімкін пояснив, як Меркель може допомогти Україні після відставки / фото REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель після своєї відставки може стати посередником у переговорах України з президентом РФ Володимиром Путіним.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін в ефірі телеканалу "Україна 24".

Екс-глава МЗС нагадав, що ключі від миру на Донбасі знаходяться в руках Путіна. 

Відео дня

"І або ми граємо в свою гру і чітко визначаємо сценарій, переконуємо американців, що нам потрібна нова стратегія щодо Донбасу і йдемо разом з ними, або ми йдемо в заморозку, і заморозка – це дуже небезпечна річ, так як ключі від заморозки, знову-таки, сьогодні у Путіна. І він у будь-який момент може ситуацію розморозити й почати качати ситуацію як з боку Донбасу, так і зсередини", - сказав він.

Читайте також"Я Путіну завжди вірила": Клімкін розповів, як Меркель не хотіла визнавати агресію РФ (відео)

Говорячи про майбутню діяльність Меркель, Клімкін натякнув, що її можливе посередництво вже обговорюється.

"Нова стратегія можлива, розмови про неї насправді ведуться, я просто деякі нюанси не хочу озвучувати. Україна говорить з США, після перезавантаження Німеччини Меркель нам буде ще потрібна для розмов з Путіним, дуже і дуже. Це, якщо хочете, мій прогноз", - сказав він.

Не так давно посол Німеччини заявляла, що Меркель до кінця своєї каденції постарається організувати саміт лідерів України, Росії, Франції та Німеччини щодо врегулювання конфлікту на сході України.

Раніше Меркель пообіцяла покинути політику після виборів у Німеччині цієї неділі. За посаду канцлера борються кандидат від соціал-демократів Олаф Шольц, Анналена Бербок від "зелених" і Армін Лашет від християнських демократів.