Ілюстрація REUTERS

Російська Федерація неминуче залишить окупований Крим з об'єктивних причин.

Таку думку в програмі "Гостре питання" на телеканалі Obozrevatel TV висловив екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак.

"Патріотичний угар має свою аудиторію, але холодильник має цікаву здатність перемагати", – зазначив він.

Відео дня

За оцінками Гримчака, зараз прості росіяни не схильні зіставляти погіршення рівня життя в країні з анексією Криму. Тим не менш, на його думку, це лише питання часу.

Читайте такожЗеленський: ми повинні повернути всі наші території

У цьому контексті він нагадав про те, як свого часу Радянський Союз під тиском об'єктивних обставин був змушений вивести війська з Афганістану, а через 2 роки – з Чехословаччини, Угорщини та Німеччини. "Тому що перебування там стало вже неможливим і з фінансової точки зору для Союзу, й це була вимога цих країн", – сказав він.

Гримчак припустив, що процес повернення Криму буде швидшим, ніж процес виведення радянських військ з цих країн. Цьому сприятиме санкційний тиск на Росію і зміна пріоритетів Росіян, для яких "отримання чергового гуманітарного вантажу буде набагато важливішим, ніж наявність або відсутність Криму".

Гримчак додав, що процес повернення Криму під контроль України не пов'язаний з тим, буде чи Володимир Путін на чолі РФ, чи ні. "Потихеньку їх задушать. Нікуди вони не дінуться, і Крим тоді повернеться. А буде Путін, чи не буде – це вже не принципово", – підсумував він.

Довідка УНІАН. Росія у березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши "референдум" з його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.