У МЗС України відреагували на звинувачення Мінська / REUTERS

Міністерство закордонних справ наголошує, що Україна відкидає звинувачення Мінська у недружніх діях у зв'язку з указом президента Володимира Зеленського про заходи щодо залучення до України ІТ-фахівців з Білорусі.

Про це йдеться у коментарі речниці МЗС України Катерини Зеленко, який є у розпорядженні УНІАН.

"Україна відкидає звинувачення Мінська у недружніх діях. Наша держава традиційно відкрита і дружня для громадян Білорусі. Ще до початку кризи в Білорусі рух між нашими країнами був максимально вільним, а міжлюдські та бізнес-контакти дедалі міцнішали", - йдеться у коментарі.

"Україна - демократична європейська держава, віддана європейським цінностям, серед яких захист прав і свобод людини має фундаментальне значення. Ми завжди вітатимемо в Україні людей, які поділяють ці цінності і хочуть реалізувати себе в нашій державі", - заявила Зеленко.

Читайте такожУ Німеччині робітники відмовилися обслуговувати літак Лукашенка

Залучення ІТ-фахівців з Білорусі в Україні

4 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав указ про заходи щодо залучення ІТ-фахівців з Білорусі.

Згідно з указом, Кабінет міністрів має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, зокрема фахівців у сфері інформаційних технологій та інновацій, імміграція яких відповідає інтересам України, та членів їхніх сімей.

Також уряд має запровадити пілотний проект щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання для цих категорій громадян Білорусі. Окремо уряд повинен оптимізувати порядок одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-спеціалістами.

13 жовтня Кабмін спростив порядок оформлення посвідок на тимчасове проживання для ІТ-фахівців з Білорусі.

14 жовтня до МЗС Білорусі викликали посла України Ігоря Кизима і вручили ноту у зв’язку з виданням президентом указу про заходи із залучення білоруських ІТ-фахівців. В МЗС Білорусі розцінюють указ як «недружній і дискримінаційний крок» української сторони.