REUTERS

Міністерство закордонних справ України сьогодні, 22 травня, передає до Міжнародного трибуналу ООН меморандум з доказовою базою у справі проти Російської Федерації щодо захоплення моряків та кораблів у Керченській протоці у листопаді 2018 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив під час онлайн-брифінгу щодо справи України проти РФ у Міжнародному трибуналі з морського права ООН.

Читайте такожДелегація ЄС в ООН візьме участь у зустрічі з окупантами Криму – ЗМІ

Відео дня

«Ми не зупинимося, поки не забезпечимо відповідальність РФ за все, що вона зробила проти України. Одним із важливих аспектів цього процесу є наша справа в Міжнародному морському трибуналі про драматичну ситуацію в листопаді 2018 року, коли три українські кораблі, 24 члени екіпажу здійснювали мирний плановий перехід з бази в Одесі до бази в Азовському морі», - заявив він.

Кулеба нагадав, що в результаті збройної агресії в районі Керченської протоки українські моряки та кораблі були захоплені Росією.

«Зрештою, завдяки політичним перемовинам та особистому залученню президента Володимира Зеленського нам вдалося звільнити і моряків, і кораблі. Кораблі повернулися в жахливому стані, вони стали об’єктом свідомого мародерства і потребували серйозних зусиль для відновлення», - наголосив міністр.

«Ми не прагнемо помсти, ми прагнемо справедливості. Я, як міністр, МЗС, команда уряду, Офісу президента, наші юридичні радники, Офіс генпрокурора, кожен орган, який задіяний в цей процес, прагне справедливості. І ми цієї справедливості будемо добиватися усіма доступними для нас засобами. Безумовно, Міжнародний трибунал з морського права – це один із таких засобів. Росія має відповісти за порушення Конвенції ООН з морського права, за тримання протягом 9 місяців у в’язниці наших моряків і протягом 11 місяців наших кораблів», - підкреслив Кулеба.

«Сьогодні, як і передбачено процедурами Трибуналу, ми передаємо нашу розгорнуту правову позицію на розгляд арбітражного трибуналу», - сказав він і продемонстрував журналістам цей документ, додавши, що в цьому меморандумі «факти, зображання, докази і юридична позиція - все тут системно та якісно викладено».

Під час онлайн-брифінгу агент України у справах проти Росії, що розглядаються Міжнародним судом ООН та арбітражними трибуналами з морського права, заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін підписав відповідний меморандум.

«Тепер все офіційно, документ буде відправлено за адресою. Ми розпочинаємо новий етап в боротьбі за справедливість і протидії російській агресії в міжнародних судових інстанціях», - резюмував Кулеба.

Довідка УНІАН. 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира «Яни Капу» і катерів «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти тоді захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня 2019 року моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

20 листопада РФ повернула Україні й захоплені кораблі.

Командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко заявив, що росіяни «угробили» українські судна, зняли навіть «плафони, розетки й унітази». Також він зазначив, що на захоплених кораблях демонтували деякі засоби зв'язку і навігаційне обладнання.