Кулеба прокоментував вимоги Кремля не приймати Україну в НАТО \ фото president.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба порівняв вимоги Російської Федерації до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) не приймати Україну до членства з зарядженим револьвером, який лежить на столі.

Як йднеться у стенограмі на сайті МЗС України, про це він сказав під час дискусії "Україна-Франція" у Французькому інституті міжнародних відносин.

"За останні місяці Путін стягнув, без жодної реальної причини, безпрецедентну кількість військ, висунув низку ультиматумів і занурив Європу у тяжку безпекову кризу. Ультиматуми, які лунають з Кремля вже у вигляді документів, просто не передбачають прийнятних рішень. Вимога брати чи не брати якісь країни в НАТО, забрати війська з території Альянсу є неприйнятними. Це не пропозиції до обговорення, це покладений на стіл заряджений револьвер", - заявив Кулеба.

При цьому глава МЗС не розуміє, чому у Франції та інших країнах демократичного світу знаходяться добровільні помічники, аналітики та експерти, які думають, що відмова України від НАТО здатна умиротворити президента РФ Володимира Путіна.

"Ця хибна логіка суперечить історичним фактам. І ось лише один з них. У 2010 році Україна відмовилася від євроатлантичних прагнень офіційно, ухваливши спеціальний закон. На початку 2014 року, після чотирьох років нейтрального позаблокового статусу, російські танки покотилися через наш державний кордон в Крим і Донбас, і цей закон, наголошую, діяв. Ми були позаблоковою країною. Не було розмов про вступ до НАТО. Підтримка цього курсу в Україні не дотягувала до 30%. Але танки все одно покотилися. "Зелені чоловічки" все одно з'явилися в Криму. То є запитання. Яким чином нейтральний позаблоковий статус України має стримати Путіна тепер, якщо він не стримав його у 2014 році? Відповідь очевидна - ніяк. Питання не в нейтральності України. Питання в прагненнях Росії", - заявив Кулеба.

"Я думаю, Москва щиро вважає, що Захід слабкий і розділений. Що Захід не готовий діяти і не має бачення майбутнього. Напевно, Росія вирішила, що зараз слушний момент для того, щоб максимально підвищити градус напруги та вимагати поступок, погрожуючи силою. Єдине, що здатне зупинити Росію, - це твердість та єдність всього демократичного світу та всієї Європи, невід’ємною частиною якої є Україна", - наголосив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня 2021 року МЗС РФ оприлюднило проект договору між РФ і США про "гарантії безпеки" і проект угоди про заходи щодо забезпечення безпеки Росії і держав-членів НАТО. Зокрема, Росія пропонує НАТО відмовитися від прийняття України до Альянсу, а також "від будь-якої військової діяльності на території України". Також РФ пропонує США не створювати військові бази на території країн колишнього СРСР і не приймати ці країни в НАТО.

18 січня 2022 року НАТО передало РФ свої письмові пропозиції, у яких йшлося про виведення військ з України і право Києва самостійно вирішувати питання вступу в Альянс.