У Зеленського відповіли Путіну / фото УНІАН

В Офісі президента України підкреслюють відсутність будь-яких ознак "зовнішнього управління" Україною, але вказують на чітко сформовані зовнішньополітичні пріоритети і теплі партнерські відносини з країнами Заходу.

Про це радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив кореспонденту УНІАН, коментуючи заяву президента Росії Володимира Путіна про те, що всі питання щодо України нібито вирішуються у США.

Зокрема, за словами Подоляка, подібна риторика керівництва Росії не змінюється вже багато років.

Відео дня

"Так що її повторення зараз не повинно дивувати. Очевидно також, що за останній час Україна, завдяки своїй публічній і дипломатичної активності, істотно наростила, скажімо так, суб'єктність", - заявив він.

"Очевидно, що і близько немає жодних ознак "зовнішнього управління", але є абсолютно чітко сформовані зовнішньополітичні пріоритети і побудовані теплі партнерські відносини. Проте, ми прекрасно розуміємо коріння подібної російської риторики і яким саме цілям вона служить", - додав радник керівника ОП.

Читайте також"Класика маніпуляцій": Кулеба прокоментував слова Путіна про "один народ"

При цьому Подоляк наголосив на важливості того, що було обставлено такою російською риторикою, і як вона пов'язана з поточною ситуацією.

"Пан Путін так чи інакше безумовно підтвердив готовність провести прямі переговори з президентом України. Але при цьому вписав свою готовність в такий контекст, що можна зробити висновок: для російської сторони бажано хоча б деяке послаблення довірчих зв'язків України з нашими партнерами на Заході", - підкреслив він.

У свою чергу в Офісі президента не вважають правильним пов'язувати ті гострі питання, які можуть бути вирішені в результаті двосторонніх переговорів президентів України і Росії, з якимись іншими темами.

"Якщо у керівництва Росії є реальна готовність вирішувати існуючі проблеми і знайти шлях до припинення війни, то для цієї мети необхідна зустріч глав держав. Готовність до такої зустрічі з боку Росії - це позитив. Залишилося узгодити технічні нюанси організації. Українська сторона при цьому чудово розуміє, який саме порядок денний вона готова обговорювати і в якому саме контексті", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 20 квітня президент України Володимир Зеленський запропонував Путіну зустрітися "будь-якій точці" Донбасу, де йде війна.

22 квітня Путін заявив про готовність обговорити із Зеленським у Москві двосторонні відносини в будь-який зручний час, але відмовився обговорювати "проблему Донбасу". При цьому він вкотре повторив, що для вирішення "проблеми Донбасу" керівництво України має спілкуватися з підконтрольними Росії бойовиками з "ДНР" і "ЛНР", а вже потім з Росією.

26 квітня Зеленський заявив про підготовку до зустрічі з президентом Росії і повідомив, що відповідне доручення дав керівнику ОП Андрію Єрмаку.

25 червня Зеленський заявив, що в питанні його можливої зустрічі з Путіним зараз "м'яч на стороні РФ". Також Зеленський зазначив, що Офіс президента України і Адміністрація президента РФ вже контактували щодо тем переговорів, терміну та місця двосторонньої зустрічі.

30 червня Путін заявив, що не знає, про що говорити з Зеленським, оскільки той нібито "віддав свою країну під повне зовнішнє управління".

"Ключові питання життєдіяльності України вирішуються не в Києві, а в Вашингтоні, почасти в Берліні і Парижі", - сказав Путін.

"І про що розмовляти? Проте, я не відмовляюся від зустрічей подібного роду, треба тільки зрозуміти, про що говорити", - додав він.