Військові бази НАТО можуть з'явитися в Україні / фото УНІАН, Андрій Кримський

Україна в разі вступу до НАТО або укладення відповідних договорів про співпрацю може розмістити на своїй території військові бази Альянсу.

Про це заявив представник президента в Конституційному суді, нардеп Федір Веніславський в ефірі каналу "Україна 24". За його словами, відповідний дозвіл спочатку повинен надати КСУ.

Він підкреслив, що загрозу суверенітету і територіальної цілісності України несе саме РФ і Володимир Путін. Підтримка України з боку західних партнерів, вважає Веніславський, дратує Росію.

Відео дня

"Я думаю, що звинувачення щодо Конституції України (щодо неприпустимості розміщення іноземних військових баз - ред.) "від лукавого". Хочу нагадати тому ж пану Путіну, що в Конституції, наприклад, Литовської Республіки було аналогічне формулювання, як у Конституції України, що на території забороняється розміщення іноземних військових баз. Але Конституційний суд Республіки Литва, розглянувши це конституційне положення, сказав, що воно не поширюється на бази союзників. Якщо Україна стане членом НАТО, то союзницькі бази, якщо за аналогією взяти, також можуть з'явитися на території України", - заявив нардеп.

Читайте такожПутін розповів про результати зустрічі з Байденом і відповів щодо вступу України в НАТО

Такий варіант він назвав гарантією безпеки й територіальної цілісності України. Остаточне рішення з даного питання, вважає депутат - за Конституційним судом.

"Треба, щоб хтось звернувся до Конституційного суду за офіційним тлумаченням статті 17, що забороняє розміщення іноземних військових баз на території України... Будемо сподіватися, що судді Конституційного Суду, які гіпотетично можуть розглядати це питання, будуть патріотами України і стануть насторожі національних інтересів і територіальної цілісності України... Гіпотетично, якщо будуть укладені договори, наприклад, про якесь військове співробітництво з іншими країнами, то через рішення Конституційного суду можна очікувати, що такий варіант не виключається".

Вас також можуть зацікавити інші новини: