Необхідно посилити відповідальність за неповагу до суду / фото УНІАН

Віце-президент Асоціації адвокатів України Олег Маліневський вважає, що необхідно посилити відповідальність за неповагу до суду.

Про це він заявив у коментарі УНІАН, коментуючи дослідження, згідно з яким рівень недовіри до судів і суддів суттєво збільшився, починаючи з 2019 року.

"Тут необхідно виділити декілька важливих аспектів. Перший – це зміна президента і парламенту в 2019 році. Кожна влада хоче мати вплив на суди. І щоб переконати суспільство, що суди потрібно змінити, потрібно говорити, що судді погані, що вони не справляються зі своїми завданнями по захисту прав людини і громадянина", - сказав Маліневський.

Відео дня

За його словами, другий аспект – це те, що суспільство не довіряє владі як такій.

"Рівень недовіри до суду в цілому відповідає рівню недовіри до чиновництва (близько 80%), хоча при цьому є мінімально нижчим (все-таки судам у нас довіряють більше). Але якщо копнути глибше, то з’ясується, що у людей, які безпосередньо стикалися з судами, – адвокатів, учасників судових процесів – рівень довіри до судів набагато більший (не довіряють близько 50%), ніж у тих, хто ніколи не мав справи з судом, а лише чув про нього по телевізору. Тому так, у нас є певний тренд недовіри до суду, паплюження судової гілки влади, який інспірований у суспільстві уже досить давно, і посилився з останньою зміною влади. Змінилися акценти - масована атака відбулась на органи, які контролюють суд, - ВККС та ВРП , хоча вони вже були відреформовані після Революції Гідності", - сказав віце-президент Асоціації адвокатів.

Він зазначив, що, звісно, є випадки, коли суди виносять неправосудні рішення, але якщо поглянути на відсоток оскаржень судових рішень, то він набагато менший, ніж рівень недовіри до судів. Але про це ніхто чомусь не говорить, як не говорить і про те, що судова гілка влади в цілому справляється зі своїми завданнями.

За словами Маліневського, третій момент – "це те, що присутнє у західних суспільствах, і чого бракує нам – культури поваги до суду і незворотності відповідальності за тиск на суд, поширення неправдивої інформації щодо суддів, перешкоджання здійсненню правосуддя".

"Тому і адвокати, і законотворці, і журналісти, і судді мають разом сформувати правила інформаційного поля щодо висвітлення діяльності судової гілки влади, оскільки від цього залежить рівень довіри західних інвесторів до України, до влади в Україні в цілому. Важливо на рівні законодавства посилювати відповідальність за неповагу до суду, за тиск на суд, за поширення неправдивої інформації про суддів, за клоунади, які відбуваються перед судами під час розгляду резонансних справ. Це має бути прямо заборонено, як заборонений продаж алкоголю біля шкіл і дитячих садків", - сказав адвокат.

Він також додав, що насправді суди не стали гіршими за останні два роки. Просто останніми роками в української влади, а після 2019 року і в зовнішніх партнерів з’явилося бажання посилити контроль за судовою владою.

"Після 2019 року з’явився тренд, коли наші зовнішні партнери, навіть економічні партнери, зокрема, Міжнародний валютний фонд, Європейський Союз, прагнуть контролювати судову владу. Вони кажуть – ми дали вам гроші, то дайте нам контроль за Вищою радою правосуддя і Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Тобто триває боротьба між політичною елітою України і зовнішніми елітами за контроль над судовою системою України, вплив на всі юридичні спори", - сказав Маліневський.

Вас також можуть зацікавити новини