Володимир Усов / фото прес-служба Держкосмагентства

Новий голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Володимир Усов не має жодного відношення до сфери, яку він очолив.

Про це в ефірі UMH на Youtube-каналі skrypin.ua заявив директор Інституту космічних досліджень НАН і ДКА України Олег Федоров.

“Все це можна коментувати в різній тональності. Я стримано про це скажу. Те, що робить чи, точніше, каже голова Космічного агентства - я не розумію зовсім. У Космічне агентство зайшла нова команда, і жодна людина з цієї команди не працювала в цій сфері взагалі, на чолі з керівником”, - зазначив Федоров.

Відео дня

Він наголосив, що працював директором Інституту космічних досліджень 15 років, і за цей час працював і спілкувався з людьми, які заклали основи діяльності української космічної галузі. “Я звик до того, що спочатку ми відповідаємо на питання “Що таке український космос? Що ми закладаємо?”. Зараз прийшла команда, яка… ви можете сказати, що це “свіжий погляд”, але “витіснимо росіян”... Не треба бути великим аналітиком [щоб зрозуміти, що це неможливо. - Ред.]”, - сказав експерт.

Читайте такожКосмос як сфера військової діяльності. До чого готується НАТО

Він додав, що був присутній, коли Усова призначали, і як людина той справив позитивне враження, однак він не професіонал. “Особисто він справляє враження позитивне, як людина. Але він не має жодного досвіду в цій сфері. Тому з’являються такі заяви й такі проекти документів, які жодним чином не відповідають реальності. Це ніколи не буде зроблено”, - наголосив директор Інституту космічних досліджень НАН України.

За його словами, зараз Державне космічне агентство України вироджується. “Так, звичайно, є потреба щось робити, реформувати. Але треба розуміти декілька базових речей, які не розуміють хлопці, що туди прийшли. Україна не є самодостатньою в космічному плані державою. Ми були частиною цілого, і зараз є частиною неіснуючого цілого”, - резюмував Федоров.

Нагадаємо, Володимира Усова призначено головою Державного космічного агентства України в січні 2020-го. До цього Усов займався власним бізнесом, який не має відношення до космічної галузі. У своєму нещодавньому інтерв’ю голова ДКА заявив, що Україна може вибити російські компанії з американських космічних проєктів, що викликало багато дискусій серед експертів.