Активісти провели "урок" для президента України Володимира Зеленського і пояснили, чому він повинен ініціювати розпуск Окружного адміністративного суду Києва.

Акція пройшла під Офісом президента на Банковій. Акцію влаштували активісти Центру протидії корупції і Автомайдану, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожСкандальний суддя Вовк знову обраний головою Окружного адмінсуду Києва

"Президент - єдина посадова особа, яка може подати законопроект у парламент, який передбачає розпуск цього суду. Ніхто цього зробити не може, це особиста відповідальність Зеленського. І кожен день, поки він це не робить, ОАСК постійно ухвалюэ "захмарні" рішення", - заявив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Активісти розіграли імпровізований "урок" з учнем за шкільною партою, в якому з ілюстраціями розповіли, чому і як Зеленський може розпустити ОАСК.

Зазначимо, Окружний адмінсуд Києва регулярно виносить скандальні рішення. Наприклад, рішення розігнати Євромайдан в 2013 році, закрити справу щодо сина Авакова, відсторонити від посади тодішню керівницю МОЗ Уляну Супрун.

"Саме цей суд скасував приватизацію Приватбанку, що ледь не коштувало платникам податків кількох десятків мільярдів грн. Цей же суд повернув на роботу "ментів", які вбили п'ятирічного хлопчика. Цей же суд "відмазав" сина Авакова за крадіжку 14 млн на закупівлю для АТОшників. Цей суд постійно відмазує топ-корупціонерів і депутатів за брехню в декларації", - стверджує Шабунін.

Судді ОАСКа, за словами активістів, "продовжують ухвалювати незаконні рішення, беруть участь у корупційних скандалах, ведуть спосіб життя, який не відповідає їх доходам".

Також активісти Центру протидії корупції спільно з ГО "Автомайдан" представили на акції окремий сайт-спецпроект "Гріхи Окружного адміністративного суду міста Києва".

Як повідомлялося, ОАСК - суд, уповноважений відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України, розглядати публічно-правові спори, тобто ті, в яких хоча б однією зі сторін є суб'єкт владних повноважень (орган державної влади, місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа).

Штатна чисельність суддів – 49, голова суду Павло Вовк.

У цьому суді розглядалися резонансні справи, зокрема, колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, цей суд визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, призупинив перейменування Української православної церкви Московського патріархату, скасував перейменування Московського проспекту Києва на проспект Степана Бандери, забороняв Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я.

У часи Революції гідності ОАСК також виніс більше десятка незаконних рішень про заборону Майдану, а потім - чимало міліціонерів, звільнених в результаті переатестації, відновилися саме завдяки рішенням Окружного суду.

У липні 2019 року детективи НАБУ спільно зі слідчими Управління спеціальних розслідувань ГПУ провели обшуки в приміщеннях Окружного адмінсуду Києва в рамках розслідування можливого вчинення кримінальних правопорушень головою і окремими суддями ОАСК. За даними слідства, Вовк та інші судді ОАСК організували винесення завідомо неправосудних рішень і втрутилися в діяльність судових органів, щоб створити штучні перешкоди у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У листопаді 2019 року Генпрокуратура, за рішенням Шевченківського суду, зупинила розслідування справи проти Вовка.