Стефанчук прокоментував ідею Зеленського щодо опитування / фото УНІАН

Запропоноване президентом України Володимиром Зеленським опитування спрямоване на те, аби дізнатись громадську думку і не є "референдумом".

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі каналу "Україна 24". Він пояснив, для чого Зеленський вирішив поставити п'ять запитань виборцям.

Читайте такожЗеленський переконаний, що членство України в ЄС є амбітною, але цілком реальною метою

Відео дня

"Ніхто і не оголошував, що це референдум, це опитування громадської думки, це такий, знаєте, пробник референдуму для того, щоб ми могли визначити, яким чином і які питання для громадян України є важливими, і яка позиція з цих питань. Я не виключаю, що, можливо, деякі з цих питань, які будуть обговорені, в подальшому будуть ініційовані в порядку референдуму. Опитування не носить юридичного характеру, але дуже важливий перший крок для визначення реальної думки громадян України з тих чи інших питань про процеси, які відбуваються в державі", - сказав він.

За словами Стефанчука, "держава вперше почала вислуховувати думку громадян".

"Я б хотів, щоб ми розмежували два процеси - процес місцевих виборів, який проводиться за процедурою, передбаченою Виборчим кодексом, і другий процес - це просто ініціатива президента провести опитування. Підкреслю ще раз - це не є законодавчо визначеною процедурою, це добра ініціатива з тим, що вперше держава почала вислуховувати думку громадян і щоб громадяни визначали, що важливо", - сказав депутат.

Стефанчук натякнув, що ці питання хвилюють кожного українця.

"Це п'ять питань, які насправді хвилюють кожного українця, і їхня думка вже склалася, не потрібно їм буде нав'язувати ніяких експертних думок. Не виключаю, що з цих питань буде прийнята державна ініціатива, або вони стануть основою для подальших правдивих, з юридичними наслідками, референдумів. Можливість залучення кожного громадянина до ухвалення державних рішень і формування порядку денного для влади - ось основна парадигма, яка закладається в цю філософію", - сказав Стефанчук.

За словами Стефанчука, ці питання були розроблені соціологами.

"Ці питання вже визначені, не будемо випереджати час. Цьому передувала копітка соціологічна робота, працювали соціологічні служби. Вони будуть озвучені президентом України. Це питання, які всіх хвилюють, але які ніхто не ставив", - сказав Стефанчук.

Опитування 25 жовтня: що відомо