29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнера» / скріншот відео

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив про погіршення взаємовідносин між Україною та Білоруссю через рішення Мінська видати Росії 28 бойовиків ПВК «Вагнер», які брали безпосередню участь у війні на Донбасі.

Про це повідомляє прес-служба Радбезу в Facebook.

Читайте такожВенедіктова підписала подання про тимчасове відсторонення одіозного судді Вовка

Відео дня

«На жаль, влада Білорусі ухвалила не правове рішення, яке не відповідає духу двосторонніх взаємовідносин, і є не дружнім кроком стосовно України», – наголосив Данілов.

Данілов зазначив, що Україна зібрала достатньо доказів, щоб ці бойовиків передали Києву. Так, 11 серпня Офіс Генпрокурора звернувся до білоруської сторони із запитами видати 28 затриманих громадян, серед яких є 9 громадян України. Усім їм було обґрунтовано повідомлено про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

«Зі своєї сторони хочемо зазначити, що Україна знайде час і можливість, маючи доказову базу, притягувати всіх винних у скоєнні злочинів на нашій території до кримінальної відповідальності, в якій би далекій країні вони не переховувалися», –  наголосив Данілов.

Група "Вагнера" в Білорусі: що було раніше

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнера», 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воювали проти України на Донбасі.
  • За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.
  • Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції.
  • 9 серпня він повідомив, що отримав від російського лідера Володимира Путіна лист на п'яти сторінках з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими «вагнерівцями».
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити щодо видачі 28 бойовиків ПВК «Вагнера». Всім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом «вагнерівців». У Генпрокуратурі РФ стверджують, що передачу вказаних осіб здійснено в «суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства РФ та Білорусі».