Офіс генпрокурора поінформував Білорусь про наміри вимагати екстрадиції бойовиків "Вагнера" / фото УНІАН

Офіс генерального прокурора поінформував компетентні органи Білорусі про наміри вимагати екстрадиції затриманих на її території учасників збройного конфлікту на сході України.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

"Офіс генерального прокурора на підставі Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про тимчасовий арешт осіб, які 29 липня були затримані правоохоронними органами цієї держави", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що 28 особам, з яких 9 громадян України, оголошено про підозру за фактом участі у терористичній організації (ст. 258-3 Кримінального кодексу України).

"Таким чином, українська сторона висловила намір вимагати видачі цих осіб в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини, пов’язані з незаконною участю у збройному конфлікті на Донбасі", - зазначили в Офісі генпрокурора.

На даний час триває підготовка документів, необхідних для направлення запитів про екстрадицію вказаних осіб. Питання щодо їх видачі вирішуватиметься компетентними органами Республіки Білорусь.

Читайте такожБілорусь передала Україні список з іменами затриманих "вагнерівців"

Як повідомляв УНІАН, 29 липня співробітники правоохоронних органів Білорусі затримали біля Мінська 32 російських бойовиків з ПВК "Вагнер" і ще одну людину на півдні країни. За повідомленням ЗМІ, серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

За даними правоохоронних органів Білорусі, надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великих важкі валізи, завантаження яких в транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

Білоруська влада стверджує, що затримані пов'язані з приватною військовою компанією "Вагнер". Щодо них уже порушено кримінальну справу про підготовку терактів, вони дають свідчення.

Білорусь просить українську владу перевірити причетність затриманих під Мінськом понад 30 росіян до скоєння злочинів в Україні.

30 липня в Офісі президента заявили, що українська сторона звернеться до Республіки Білорусь із клопотанням про екстрадицію бойовиків російської ПВК "Вагнера", яких підозрюють у військових злочинах на території Донбасу, з дотриманням усіх передбачених процедур.