REUTERS

Верховній Раді пропонують засудити діяльність радикальної ісламської організації ХАМАС та визнати її терористичною.

Про це йдеться в проекті постанови авторства нардепа від "Слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк.

Зокрема, в документі йдеться про засудження обстрілів Ізраїлю бойовиками ХАМАС, що призвели до загибелі та поранень людей. Генпрокурора ініціатори документа просять негайно звернутися до суду з заявою про визнання радикальною діяльності ХАМАС, а Кабмін - у місячний термін розробити й подати до парламенту законопроект про порядок визнання терористичними організацій, що діють поза межами України.

Відео дня

Читайте такожЄгипет запропонував Ізраїлю і ХАМАС перемир'я

У пояснювальній записці зазначається, що з 10 травня поточного року ХАМАС випустила із Сектора Гази щонайменше 3100 ракет по ізраїльських містах з єдиною метою - нести смерть, руйнування та терор цивільному населенню. Як наголошують автори, були завдані удари по Єрусалиму та Тель-Авіву, які призвели до численних жертв серед мирного населення. Сьогодні організацію ХАМАС визнають терористичною Євросоюз, Ізраїль, Канада, США і Японія. 

Довідково. Рух ХАМАС було засновано 17 грудня 1987 року, незабаром після початку Першої палестинської інтифади. За його створенням стояли відділення єгипетської організації "Брати-мусульмани" і Палестинського ісламського джихаду в Секторі Газа. В основу ідеології ХАМАС лягла "Ісламська хартія", прийнята у серпні 1988 року, в якій не визнається право Ізраїлю на існування і ставиться мета створення палестинської держави на всій території, яку займала підмандатна Палестина до заснування Ізраїлю у 1948 році. 

У 2007 році бойовики ХАМАС захопили владу в Секторі Газа після того, як у вересні 2005 року Ізраїль евакуював всі свої поселення і війська з сектора.

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту