КСУ оприлюднив текст скандального рішення / фото УНІАН

Конституційний суд України оприлюднив текст рішення про скасування статті про недостовірне декларування.

Відповідне рішення опубліковане на сайті КСУ, його ухвалила Велика палата КСУ у складі 15 суддів.

Читайте такожСудді КСУ прийняли рішення в "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах – заява НАЗК

Відео дня

Крім статті про недостовірне декларування, КСУ визнав неконституційною перевірку електронних декларацій і скасував право Національного агентства з питань запобігання корупції перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.

Як йдеться в тексті рішення, КСУ дійшов висновку про неконституційність окремих положень закону №1700, що стосуються повноважень НАЗК у частині контролю виконавчої влади над судовою гілкою влади.

А саме: повноважень та прав НАЗК, уповноважених осіб та уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції, особливостей врегулювання конфлікту інтересів, що виник в діяльності окремих категорій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, контролю та перевірки декларацій, встановлення своєчасності подання декларацій, повної перевірки декларацій, моніторингу способу життя суб'єктів декларування, додаткових заходів здійснення фінансового контролю, відповідальності за корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення.

"Системно-функціональний аналіз повноважень і прав Національного агентства з питань запобігання корупції дає підстави стверджувати про наділення його контрольними функціями, що мають прямий і безпосередній вплив на судову гілку влади, зокрема на суддів системи судоустрою та суддів Конституційного суду при виконанні (здійсненні) функції правосуддя або конституційного контролю", - йдеться в рішенні.

У суді також зазначають, що "за стандартами конституціоналізму та цінностями Конституції України виключається контроль виконавчої гілки влади над судовою".

У рішенні наголошується, що воно є "обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржене".

Скандальні рішення КСУ проти антикорупціонерів

  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.
  • Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.
  • 28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.