Перший публічний, а не віртуальний саміт в час пандемії Covid-19 Брюссель провів саме з Україною, оскільки наша країна залишається стратегічним пріоритетом і партнером ЄС. Це видно зі спільної кінцевої декларації, в якій зафіксовані напрямки роботи на наступний рік, а також заявлена фінансова допомога, яку ЄС виділяє Україні додатково до раніше зазначеного траншу в 1,3 млдр євро.

Саміт остаточно розвіяв маніпуляції про те, що громадянам України ось-ось скасують безвіз

Саміт остаточно розвіяв маніпуляції про те, що громадянам України ось-ось скасують безвіз. Попри лякалки окремих євродепутатів, офіційна позиція Брюсселя залишається незмінною – після зняття обмежень, спричинених пандемією Covid-19, громадяни України й надалі будуть вільно подорожувати Європою. 

Відео дня

Варто відзначити, що останнім часом найбільше «хвилювань» висловлює німкеня і євродепутатка Віола фон Крамон. Вона полюбляє нагадувати, що ЄС може скасувати безвіз для України. Правда окремі активісти та деякі українські ЗМІ чомусь трактують це як офіційну позицію Європи. 

Насправді ж євродепутатка може претендувати, максимум, на власну суб’єктивну позицію, яка аж ніяк не є позицією офіційного Брюсселя. Звідси й виходять маніпулятивні заяви про начебто «зраду». Вона, очевидно, вигідна окремим політичним силам, для яких можливе скасування або обмеження «безвізу» є шансом для неабиякого піару та реалізації політичних амбіцій. Тож вони наганяють на українців страх. 

Прогнозованість європейців - хороша і корисна риса, якої бракує багатьом топ-чиновникам української влади

Однак варто мати на увазі, що європейські чиновники прогнозовані в своїй діяльності, і ніхто не буде, як кажуть, «рубати з плеча». Адже в Європі працює інституційна пам'ять і правила. Тобто, якщо в стратегії визначено чіткі цілі та статус щодо окремої країни, змінювати цей статус на ходу не будуть. Не солідно, так би мовити. Тож прогнозованість європейців - хороша і корисна риса, якої бракує багатьом топ-чиновникам української влади. 

Очевидно, що в європейців виникають запитання до антикорупційної динаміки в Україні. Але хто сказав, що боротьба з корупцією є справою одного дня? Це процес, який триває і буде тривати не один день. Зрештою, щоб його запустити, Україна виконала поставлені перед нею раніше умови. Зокрема, щодо створення та функціонування антикорупційної інфраструктури. 

Втім, не безвізом єдиним. Головною фішкою на саміті Україна-ЄС стало обговорення так званого промислового безвізу. За словами віце-прем’єрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної, Україна працює над посиленням співпраці між ЄС та Україною. Зокрема, щодо оновлення Угоди про асоціацію, особливо в торговельній та секторальній частинах. 

Переглядати угоди після п’ятирічної співпраці – нормальна світова практика. Адже виклики часу очевидні. Ми не повинні боятись ставити питання, які цікавлять український бізнес. Така практика працює у всіх країнах, націлених на розвиток, і які чітко розуміють свої цілі у світі. Тож не дивно, що український бізнес планує дискутувати і відстоювати свої інтереси, бо ринок ЄС є перспективний для них. Але свої вимоги є й у європейців. Я колись писав, що характеристикою суверенітету є здатність країни самостійно формувати і організувати політику і порядок, який виходить з її національних інтересів. Адже, коли переважають інтереси іншої країни або країн, то можна говорити про часткову втрату незалежності.

Після Саміту лишився приємний післясмак – немає ні лузерів, ні очевидних переможців перемовин

Україна повернулась з Брюсселя точно не зі зрадою, але з перспективою перегляду Асоціації в прагматичну та конструктивну, де можуть врахувати інтереси українських виробників. ЄС зі свого боку вчергове підтвердив територіальну цілісність України та висловив готовність допомагати в гуманітарних проектах по Донбасу. І хоча це поки що декларації, до реального відновлення зруйнованих територій та інфраструктури ще далеко, заяви такого штибу підтверджують прогнозованість та позицію ЄС, про що вже було сказано вище. 

Після Саміту лишився приємний післясмак – немає ні лузерів, ні очевидних переможців перемовин. Сторони цивілізовано відстоюють свої позиції. Однак слід зауважити, що будь-які розмови і домовленості завжди тестуються в практичній площині. Тож варто слідкувати за тим, скільки за результатами Саміту з’явиться реалізованих проектів, які мають збагачувати дві сторони і в матеріальному, і в ціннісному аспектах. 

Тарас Семенюк, аналітик Kyivstratpro 

Читайте всі статті автора