Денис Шмигаль / REUTERS

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у Facebook повідомив, що 21 червня для українців розпочалася Друга світова війна, і викликав хвилю обурення користуваців у соцмережах.

«Цього дня Друга світова війна увірвалася до кожної української оселі. Нашу рідну землю перетворили на поле бою між двома тоталітарними режимами, внаслідок чого загинули майже 10 млн українців. Це - жахливі цифри», - йдеться у пості Шмигаля.

У коментарях користувачі масово виправляють прем’єр-міністра, що Друга світова на території України розпочалася значно раніше – а саме у вересні 1939 року.

Відео дня

"Західну Україну бомбили в 39-му якщо це не початок війни то що таке війна?", - написав користувач Андрій Андруневич.

"Значно раніше війна в Україну прийшла, великий ви наш...", - написав Віктор Черевко.

Інший користувач Олег Петриченко згадав ще фінську війну, яку 1939 року розв’язала СРСР і на яку масово мобілізовували українців.

"Що?! У мій дім Друга світова війна увірвалася в 1939 році, коли мого прадіда відправили окупувати Фінляндію", - написав він.

«То у вашу голову як совєцька пропаганда вірвалася, так до нині там і перебуває. Нині навіть школярі знають, коли розпочалася Друга світова», - обурився журналіст Дмитро Хилюк.

Серед інших у дискусію в коментарях втрутився екс-очільник Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович.

"Та не цього дня! У вересні 1939 почалася Друга світова і для українців теж", - написав він.

"Яка ганьба! У вас помічники - секретарі історію вчили? До українських осель друга світова увірвалась у вересні 39. І радянська влада, і німецька - для українського народу завжди була окупаційною", - обурилася у коментарях народний депутат Соломія Бобровська.

"Премєр-міністр України Денис Шмигаль написав, що сьогодні почалася Друга світова війна... Все ж таки - яка це ганьба,шизофренія і неуцтво бути премєром країни, до частини якої війна прийшла ще у вересні 1939. Особливо у рідний Шмигалю Львів. Царьов тепер не один", - додала вона вже на власній сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 1 вересня 1939 року Німеччина, а 17 вересня 1939 Радянський Союз напали на Польщу і теперішні території Західної України, які були в її складі.

Дата 22 червня 1941 року за радянських часів популяризувалася як “день початку Великої вітчизняної війни”.