Я багато разів писав, що нам треба бути готовим до шоків від того, що побачимо на звільнених територіях. Але ми виявилися зовсім не готові до Бучі. Можливо до цих шоків взагалі не можливо підготуватись. Я все одно вирішив розповісти вам про шоки, які нам, можливо, доведеться пережити.

Перший шок - шок від руйнувань. Війна триває і ми ще не в повній мірі усвідомили масштаб руйнувань. Бородянка шокувала нас. Ще більше шоків ми отримаємо, коли побачимо Харків, Маріуполь, Волноваху, Ізюм... 

Станом на сьогодні ситуація російських військ та втрати не дозволяють їм розглядати план окупації більшої частини території України

Другий шок – шок від наших втрат. Ми поки не чуємо і не знаємо повністю наших військових і цивільних втрат. А це тисячі. І коли ми про них почуємо - переживемо шок.

Третій шок – шок від втрати міст і територій. З великою ймовірністю, ми ще переживемо тимчасові втрати міст і територій. Але після Бучі ми знаємо, що таке російська окупація, і житимемо в шоці за долі мешканців цих міст та територій. 

Ці шоки є ціною за три перемоги, які ми отримали станом на сьогодні.

Перша - Захід дав зброю. ППО та перші 100 танків, артилерія, скоро будуть і літаки - все це, на жаль, стало можливим виключно через шоки і ту високу ціну, яку ми заплатили. Шкода, що це не було зроблено наперед, а робиться по-факту. Але вже як є.

Друга - російські війська втратили 30% боєздатності, відступили від Києва, і зупинились всюди, окрім Донбасу і Харківської області. Ціна цього - Маріуполь і тисячі полеглих захисників. 

Третя - Росія програла війну за захоплення України і зосередилась на захопленні окремих територій Донбасу та Півдня. Станом на сьогодні ситуація російських військ та втрати не дозволяють їм розглядати план окупації більшої частини території України. Навряд чи це взагалі можливо в найближчі роки, особливо з огляду на те, що боєприпаси та техніку Путін контрабандою таскає з Ірану. 

Віктор Андрусів, аналітик, кандидат політичних наук, громадський діяч і публіцист