До Дня Незалежності в центрі столиці пройшов концерт \ president.gov.ua

Святкування Дня Незалежності в цьому році в столиці коштувало не менше 1,6 млн грн, при цьому в Кабміні і місцевій владі кажуть, що не платили за попурі популярним артистам.

Читайте такожУ Зеленського відреагувалі на скандал Із попурі до Дня Незалежності Про це повідомляє Українська правда Зокрема, на запит видання Мінкультури і інформполітики відповіло, що було залучено до урочистих заходів на Софійській площі та церемонії покладання квітів на Михайлівській площі. Всього на це було передбачено 1 409 832 грн.

Зокрема, урочистості на Софіївській площі обійшлися 881 205 грн. Там за участі президента підняли прапор, виконали гімн, після чого Володимир Зеленський виступив з промовою та вручив державні нагороди.

Заходи на Михайлівській площі були профінансовані на 528 627 грн. Там за участю президента і його дружини відбувалося покладання квітів до Стіни пам'яті загиблих за Україну. Крім того, Зеленський також виголосив там коротку промову.

Видання відзначає, що в Мінкультури і інформполітики зазначили, що відомство не було залучене до підготовки концертної програми, а саме попурі "Музична історія Незалежності". Грошей на цей захід міністерство також не виділяло.

У той же час, кошти місцевого бюджету частково також були спрямовані на урочистості на Михайлівській і Софіївській площах. Згідно з відповіддю Київської міської ради, йдеться про 191,8 тис. грн.

Таким чином, в цілому урочисті заходи обійшлися місцевому і державному бюджету в 1 601 632 грн.

Крім того, Київрада заплатила ще 44,6 тис. грн за покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. В цілому місцевий бюджет виділив 285 тис. грн на День Незалежності.

У той же час, міська влада підкреслила, що також не займалися розробкою або фінансовим забезпеченням мистецької програми, тобто попурі з участю артистів.

Видання також зверталося до Офісу президента з питанням про те, хто і на яку суму оплатив музичну програму, на якій підставі були використані музичні твори без вказівки їхніх авторів, хто займався організацією програми тощо. В передбачений законом 5-денний термін у президента не надали ніякої інформації по суті, а лише відповіли, що продовжують термін розгляду запиту ще на 20 днів.

У 2019 Кабмін заплатив за святкування Дня Незалежності 259,6 тис. грн, столичний бюджет - 290 тис. грн.

Скандал навколо попурі на День Незалежності:

  • 25 серпня навколо виступи зірок з нагоди свята вибухнув скандал. Не всім українцям концерт припав до смаку. Справа в тому, що українські зірки зробили попурі на відомі пісні. Всього їх було 42, але частину з них знаменитості заспівали російською мовою. Це не сподобалося українцям, оскільки країна воює з Росією. І в таке свято не можна виконувати пісні на мові країни-агресора.
  • Крім цього, на думку населення, урочиста подія для країни нагадувала новорічний корпоратив. Особливо недоречною на концерті українці назвали присутність Вєрки Сердючки. Однак у Сердючки мовчати не стали і прокоментували скандал навколо зоряного попурі, написавши в соцмережі, що "у людей немає мізків".
  • При цьому знайшлися і ті, кому свято сподобалося. Деякі українці вважають, що цей концерт був цікавим. Ведуча одного з телеканалів в мережі написала, що попурі викликало сльози на очах українців. А це означає, що організатори концерту змогли достукатися до сердець. А ось шоумен Ігор Кондратюк написав в Facebook пост, в якому назвав зоряне попурі музичним несмаком.