Ситник прокоментував рішення КСУ / фото REUTERS

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник наголосив, що у разі скасування Конституційним судом закону про Вищий антикорупційний суд реалізація антикорупційної реформи буде зупинена.

Про це Ситник сказав на презентації громадською організацією Transparency International Ukraine першого власного дослідження спроможності, управління і взаємодії органів антикорупційної інфраструктури, повідомляється на сайті НАБУ.

Читайте такожУ Кабміні зробили заяву про долю безвізу з Євросоюзом через скандальне рішення КСУ

Відео дня

Коментуючи рішення Конституційного суду щодо електронного декларування, Ситник наголосив, що в Україні починається «нищівний удар» по всіх антикорупційних органах.

«Йдеться не лише про те, щоб знищити НАБУ, а всю антикорупційну інфраструктуру, яка почала працювати: НАЗК, яке почало складати протоколи, НАБУ і САП, які розслідують і скеровують справи до суду, й ВАКС, який ухвалює вироки. Починається нищівний удар по всій структурі. Супротив буде сильним. Надалі, я вважаю, головним індикатором вибору України буде рішення КС щодо ВАКС. Якщо рішення буде негативним, це означатиме, що ми стаємо на шлях зупинення антикорупційної реформи», — зауважив Ситник.

Своєю чергою в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук зазначив, що скасування КС статті Кримінального кодексу про відповідальність за недостовірне декларування є «суттєвим ударом» по механізму з виявлення активів чиновників, здобутих незаконним шляхом.

«Наразі в роботі НАБУ і САП, а також уже на розгляді в судах, знаходиться багато проваджень по недекларуванню, які необхідно буде закривати. Це суттєвий удар по механізму виявлення активів незаконного збагачення, оскільки ця стаття завжди йшла поруч з е-декларуванням», - сказав він.

Конституційний суд проти антикорупційної реформи 

  • Як відомо, у липні 2020 року 49 народних депутатів звернулись до Конституційного суду з клопотанням визнати закон "Про Вищий антикорупційний суд" від 7 червня 2018 року № 2447-VIII таким, що не відповідає Конституції. Народні депутати вважають закон неконституційним в цілому.
  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.
  • 28 липня КС визнав неконституційним указ президента від 16 квітня 2015 року про призначення Ситника директором НАБУ.
  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.