Славомір Новак / скріншот з відео

Екс-голова Укравтодору поляк Славомір Новак створив цілу міжнародну мережу виведення коштів із України на суму 270 мільйонів євро. А ще рік тому, коли був на посаді, грозився збудувати доріг на 350 мільярдів гривень.

За що можуть судити екс-головного дорожника і хто приймав участь в його схемах в Україні, розповіли журналісти «Грошей».

На трасі Київ-Харків кипить велике будівництво. Тут споруджують нові ділянки європейського рівня і за міжнародні кредити. Тож банки виставляють свої вимоги до тендерів.

Але треба зазначити, що міжнародні тендери не проходять через систему Prozzoro, а відтак теоретично тут більше можливостей зловживати. Тендер на 175, 5 мільйонів доларів за часів Новака виграла велика компанія Onur, і тепер в її офісі обшуки.

Читайте такожСуд у Польщі заарештував екс-голову "Укравтодору" Новака на три місяці

За версією правоохоронців, Славомір Новак спробував тут поживитися, налагодивши масштабну схему розкрадання міжнародних кредитів.

Як пише журналіст Юрій Бутусов, на думку слідчих Новак вимагав хабаря у представника турецької компанії «Онур» за допомогою перемоги у тендерах «Укравтодору».

Поляк знайшов особливий підхід до хабарництва, пояснюють журналісти.

«Хабар, за матеріалами антикорупційних структур, виражався у створенні спільного підприємства «Онур польська». Тобто, гроші мали передати у статутний капітал Новака і його спільників», - йдеться у матеріалі.

Як повідомляв УНІАН, 20 липня громадянина Польщі Новака було затримано на території цієї країни. НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро та Окружною прокуратурою Польщі в межах розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства проводили обшуки в Києві, Львові та на території Польщі. За даними НАБУ, сума тендерів, яка відпрацьовується в рамках розслідування, становить 270 млн євро.