Забудовник Максим Микитась / fakty.ua

Колишній народний депутат Максим Микитась, який підозрюється в організації заволодіння нерухомим майном Національної гвардії на суму понад 80 мільйонів гривень, заявив, що не збирається вносити 100 мільйонів гривень застави.

Про це повідомляє «Страна».

Сьогодні, 14 травня, у Вищому антикорупційному суді Микитасю обирають запобіжний захід. Прокуратура вимагає змінити його з невнесеної застави в 100 мільйонів гривень на утримання під вартою.

Відео дня

Під будівлю суду прийшли активісти, які скандують "Микитася на нари".

У свою чергу Микитась покинув суду через чорний хід. Йдучи, заявив журналістам, що заставу у розмірі 100 мільйонів гривень, яку вимагає прокуратура, вносити не збирається.

фото: "Страна"

Як повідомляв УНІАН, раніше у НАБУ і САП заявили про завершення розслідування у цій справі.

8 травня САП подала до Вищого антикорупційного суду клопотання про зміну запобіжного заходу Микитасю із застави на тримання під вартою із альтернативою внесення 100 млн грн.

У САП тоді повідомили, що 29 квітня Апеляційна палата ВАКС скасувала рішення слідчого судді, яким з Микитася, в дохід держави стягнуто 80 млн гривень.

Суд апеляційної інстанції частково задовольнив апеляційну скаргу захисників і визначив, що стягненню підлягає лише 30 млн грн застави.

Крім того, Апеляційна палата ВАКС визначила для вказаного підозрюваного нову заставу - 100 млн гривень.

Довідка УНІАН. Правоохоронці з грудня 2017 року здійснюють розслідування оборудки з нерухомістю Нацгвардії.

Слідство встановило, що у 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий будинок. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від квартир в елітному Печерському районі в обмін на 65 квартир у будинку, який та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва. Вартість цих квартир, за даними експертизи, на 81 млн 635 тис. 448 грн менша за ту, в яку оцінені квартири на Печерську.

Читайте такожАнтикорупційний суд не продовжив запобіжний захід скандальному забудовнику Микитасю

15 травня 2019 року детективи повідомили про підозру у заволодінні майном Нацгвардії на 81,64 млн грн екс-командувачу Нацгвардії Юрію Аллерову, директору компанії-забудовника "Укрбуд" Олегу Майбороді і незалежному оцінювачу Алісі Гринчук.

Суд обрав Аллерову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в 4,8 млн грн. Після внесення коштів він вийшов із СІЗО. Майбороді було обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 2 млн грн, Гринчук - у вигляді застави у 1,5 млн грн.

У липні було повідомлено про підозру виконавчого директора компанії-забудовника.

Читайте такожДБР скерувало до суду справу про побиття скандальним забудовником Микитасем голови ВІДГ

У жовтні було повідомлено про підозру екс-президенту корпорації "Укрбуд", колишньому народному депутату від групи "Воля народу" Микитасю в організації заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України).

21 січня 2020 року в НАБУ повідомили, що у справі з’явився шостий підозрюваний – колишній заступник директора "Укрбуду" В’ячеслав Мармиш. ВАКС постановив арештувати його до 14 лютого з альтернативою внесення 6 млн грн застави, 6 лютого розмір застави було збільшено до 40 млн грн.