Україна може отримати заморожені активи Віктора Януковича та осіб з його оточення / фото УНІАН

Швейцарія отримала "позитивну відповідь" від української влади щодо завершення судових процедур, які мають дозволити Україні отримати заморожені активи колишнього президента України Віктора Януковича та осіб з його оточення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це федеральний радник, віце-президент та голова Федерального департаменту закордонних справ Швейцарської Конфедерації Ігнаціо Кассіс сказав під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Кассіс відповів на запитання, що перешкоджає поверненню заморожених у Швейцарії коштів Януковича до України і чи вдасться їх повернути до 2024 року, оскільки через три роки за швейцарським законодавством більше не вдасться продовжувати дію санкцій стосовно активів Януковича.

Відео дня

Читайте такожСуд ЄС анулював заморозку активів Януковича та його сина

"Дійсно, зараз між Україною і Швейцарією є взаємна допомога у судовій сфері. Йдеться про суму у 70 мільйонів швейцарських франків, і ці кошти належать українському народу", - сказав він.

Голова Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії зазначив, що це питання сьогодні обговорювалося на переговорах з Кулебою і ще раніше порушувалося на конференції реформ у Вільнюсі.

"І дійсно, сім років минуло відтоді, і ми зауважили та сигналізували до України, що залишається три роки (для можливості збереження замороження активів Януковича у Швейцарії - УНІАН). Але ми отримали позитивну відповідь у тому сенсі, що відбуваються необхідні судові процедури для того, щоб як тільки юридична ситуація в Україні зміниться у судовій сфері, ці кошти могли повернутись до України", - наголосив Кассіс.

Активи Януковича у Швейцарії

Як повідомляв УНІАН, 1 березня 2021 року у Швейцарії заявили, що активи колишнього президента України Віктора Януковича та осіб з його оточення можуть бути заморожені ще три роки.

У лютому 2014 року Федеральна Рада (уряд) Швейцарії вирішила заморозити рахунки близько 20 осіб у банках Конфедерації, зокрема Януковича і його сина Олександра, Сергія Арбузова, Миколи Азарова й інших колишніх членів українського уряду. Йдеться про суму у розмірі 70 млн швейцарських франків.

Швейцарія очікує на судові рішення щодо представників режиму Януковича для пришвидшення повернення вкрадених активів. 15 грудня 2016 року посол Швейцарської Конфедерації в Україні Гійом Шойрер наголошував, що повернення в Україну активів Януковича без судових рішень про встановлення їх незаконного походження малоймовірне.