Ілюстрація REUTERS

Державний концерн «Укроборонпром» в нинішньому вигляді має бути ліквідований, про що на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook заявив заступник генерального директора концерну Мустафа Наєм.

Читайте такожГендиректор Укроборонпрому Абромавичус планує віддати під забудову висотками територію заводу «Антонов» у Києві - нардеп«На часі вже сказати про це відкрито: державний концерн «Укроборонпром» у нинішньому вигляді має бути ліквідований. Ми прийшли не для того, щоб стати драконами, сісти на потоки і очолити оборонного монстра, створеного з єдиною метою - контролювати продаж збройових складів часів СРСР. Це має залишитися в минулому», - написав він.

За словами Наєма, сьогодні більшість державних оборонних підприємств, на відміну від приватних виробників, не є конкурентоспроможними. Головна причина полягає в тому, що власник (держава) пов'язує виробників зайвим регулюванням і бюрократією. Тому нинішня модель управління оборонними підприємствами не виправдовує себе.

Відео дня

«Ми знаємо, як це можна змінити і вже готові ділитися планами і баченням. Кінцева мета цього шляху - ліквідація державного концерну «Укроборонпром» і створення замість нього шести корпорацій, які спеціалізуються на ракетобудуванні, авіабудуванні, бронетехніці, радарних і морських системах і авіаремонті», - написав він.

Також Найєм зазначив, що нинішнє керівництво концерну готове рухатися цим шляхом, але без прямої і безпосередньої участі державних органів реформа «Укроборонпрому» або затягнеться на роки, або стане неможливою.

«Зараз реформа концерну в першу чергу залежить від ефективності парламенту, разом з яким ми вже готуємо новий закон «Про корпоратизацію підприємств ОПК», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, керівництво «Укроборонпрому» ставить за мету об'єднати свої підприємства в шість окремих холдингів, після чого планує ліквідувати сам концерн. Про це заявив заступник генерального директора концерну Роман Бондар, який також очолює Офіс трансформацій «Укроборонпрому».

Довідка УНІАН. Державний концерн «Укроборонпром» створений у 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової та спеціальної техніки і боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництву. До складу концерну входять близько 140 підприємств ОПК України.